Европа се отказва от американския газ

Европа се отказва от американския газ Снимка: www.pikist.com

Доставките на американския втечнен газ в Европа рухнаха.

Американските производители съкратиха доставките на втечнен природен газ (LNG) в Европа, пише „Комерсант", позовавайки се на данни от западните оператори на LNG терминали.

 

От началото на 2020 г. в страните от ЕС са постъпили  64,2 млрд. куб. метра втечнен природен газ след регазификацията, което е с 3,9% по-малко, отколкото предишната година. Тези числа се дължат на рязък спад на покупките на американски горива през лятото.

 

В същото време през септември обемът на доставките продължи да пада, поради което приходите от втечнен природен газ в газопреносната мрежа на страните от Европа за пръв път от януари започнаха да изостават от темповете през 2019 г.

 

На клиентите на Вашингтон сега е по-изгодно да купуват втечнен природен газ в Европа за 60-70 долара за кубичен метър и да плащат неустойки на американските заводи.

 

„През август натоварването на почти всички американски LNG заводи, с изключение на Dominion Cove Point, беше доста под 50%. А в края на месеца заводите в Мексиканския залив изобщо прекратиха работа поради урагана „Лаура", се отбелязва в материала.

 

Въпреки това се очаква, че през есента цените на газа в световен мащаб ще започнат да нарастват и американските LNG заводи ще могат да се върнат към проектния обем на доставките. Според прогнозите на американското министерство на енергетиката през зимата нивото на производство ще бъде около 255 млн. куб. метра за денонощие.

 

„Освен това цените на газа в света се възстановяват навсякъде: в Азия спот партидите от LNG вече се търгуват за 140-150  долара за хиляда кубични метра, а спот цените на основните хъбове  в Северозападна Европа са се възстановили до 130 долара за хиляда кубични метра", пише „Комерсант".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: