Асоциацията на заведенията иска 9% ДДС и за доставка на храна за вкъщи

Асоциацията на заведенията иска 9% ДДС и за доставка на храна за вкъщи

Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов и до ресорните министри.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България предлагат данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги, съобщават от сдружението.

Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на обявената миналата седмица процедура за обществено обсъждане на поредна серия от промени в данъчното законодателство.

В момента законови разпоредби изрично изключват прилагането на намалена данъчна ставка от 9 % при доставка на храна по домовете от ресторанти. Законодателят приема, че при доставка на храна за вкъщи се извършва обикновена продажба на стоки, а не доставка на ресторантьорска услуга. 

„По този начин законовите промени не могат да постигнат поставените цели и да изпълнят своето предназначение в цялост, тъй като законът не приема доставката на преработени храни по домовете за ресторантьорска услуга и за тях не може да се приложи намалена данъчна ставка", казват от сдружението в становище, публикувано на сайта на организацията.

„С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност", подчертават те.

Намалението на ДДС за заведенията на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, отбелязва професионалната организация. В същото време несправедливото третиране на ставката се приема негативно както от бизнеса, така и от клиентите. 

Масовата практика в страните членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи, припомнят те. Европейската комисия е предвидила и че в условията на развиващите се дигитални пазари по-широк кръг от клиенти се възползват от доставката на храни от разстояние посредством онлайн платформи и виртуални ресторантски менюта, като този вид доставки от разстояние са изключени от общите правила.

„Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока", отбелязват в становището си професионалистите. 

Близо една трета от ресторантьорите са спрели да предлагат услугата „доставка до дома" след влизането в сила на законовите промени, отчитат от бранша, който беше един от най-силно засегнатите от ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.  
Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: