Цените на петрола ще паднат за втори път през тази седмица

Цените на петрола ще паднат за втори път през тази седмица

 Петролните фючърси се смесиха в петък и са на път за втора поредна седмица да претърпят загуби, а притесненията относно необходимостта от потребление и търсене също оказват своето влияние.
Октомврийските фючърси за американския WTI CL.1, -0,72% CLV20, -0,72% се покачиха с 11 цента, или 0,3%, през октомври до 37,41 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, докато ноемврийските фючърси за Brent BRN.1, -0,92% BRNX20, -0,92%, паднаха с 6 цента, или 0,2%, до 40 долара за барел на ICE Futures Europe. И двата бенчмарка бяха на път към седмични спадове с повече от 6%.
Цените на петрола също пострадаха и в четвъртък, когато инвеститорите се уповаха на правителствени данни, които показват, че в САЩ нефтените запаси се увеличават за първи път от седем седмици.

Краят на ваканционния сезон в САЩ слага край на засиленото шофиране, което пък увеличава притесненията за спад в потреблението на петрол в страната, докато несигурността се задържа и над перспективите за глобално търсене, тъй като случаите на COVID-19 продължават да нарастват.
„По-високите цени на суровината на фона на слабото търсене на продукти това лято неволно смачкаха маржовете за рафиниране, което от своя страна доведе до икономически съкращения, оставяйки рафинерията в САЩ да работи около 2,7 милиона барела на ден под нормалните нива“, каза Майкъл Тран, анализатор в RBC Capital Markets.
Сривът на цените на суровия продукт във вторник беше придружен от по-ниски спредове на бензин и дестилатни крекинги - разликата между цената на суровия петрол и рафинираните продукти - сигнал, че търсенето на крайните потребители не е в състояние да понесе продуктовия баланс, каза той.
„За да наречем това инфлексна точка, ние се фокусираме силно върху два индикатора: маргиналните барели от атлантическия басейн да ни ориентират, когато покупките им се увеличат, и глобалните маржове за рафиниране, за да ни покажат кога търсенето наистина се е увеличило - каза Тран. - И двата индикатора трябва да се обърнат, за да може структурният баланс на петролния пазар да се възстанови."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: