В Германия протестират срещу разширяването на въглищна мина

В Германия протестират срещу разширяването на въглищна мина Снимка: Pixabay

Германските граждани са се обърнали към Конституционния съд, за да спре разрастването на мината, която заплашва да унищожи домовете им.

Жителите на пет германски села са отправили искане до Конституционния съд в Карлсруе да спаси домовете им, заплашени от събаряне, за да се освободи място за лигнитната мина Zarzuela II в Северен Рейн-Вестфалия, предаде Le Figaro. Според жалбоподателите това не само нарушава конституционните им права, но и противоречи на ангажимента на правителството да се откаже от използването на замърсяващите изкопаеми горива.

 

Германските граждани се позовават на приетия през юли закон от двете камари на парламента в Берлин относно експлоатацията на въглища. Законът има за цел да прекрати производството на електричество от въглища в Германия до 2038 г. като част от усилията за борба с изменението на климата.

 

Въпреки това в закона е упоменато, че мината Garzweiler II в западната част на страната трябва да продължи да работи, за да снабдява с гориво околните електроцентрали, докато те не бъдат затворени, като законовият текст описва мината като „необходима от съображения за енергийна и икономическа политика“. Това дава зелена светлина на енергийния гигант RWE да разшири повърхностната мина и да погълне пет съседни села от 2024 г., което ще засегне около 1500 души.

 

Жалбоподателите представят проучване на икономическия институт DIW, според което ако се спре разширяването на споменатата мина, това не би застрашило енергийното снабдяване на Германия.

 

В миналото мината Garzweiler е била арена на многократни протести на екозащитници. Германия обаче остава силно зависима от добива на въглища, след като реши да загърби ядрената енергетика след аварията през 2011 г. в японската електроцентрала Фукушима.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: