Въпреки кризата пазарът на недвижими имоти е жив

Въпреки кризата пазарът на недвижими имоти е жив

Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5-6%.

За 4 г. жилищата в София са поскъпнали с близо 50%, показват данни на НСИ. Столицата е на първо място сред големите градове в класацията за поскъпването на имотите, според данните от статистиката. След кризата заради коронавируса от март т.г. има 18% спад на сключените сделки за цялата страна, съобщи за БНР Добромир Ганев – председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

„За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. За първото полугодие на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди. Подобно е положението в цялата страна. Въпреки това обемът от сделки е значим“, поясни той. „Пазарът е жив, независимо от пандемията и кризата пазарът е добър. Все още сме далеч от темповете преди кризата, но очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5-6%", категоричен е той. 

„Има райони, проекти, обекти в цялата страна, които поддържат едни добри ценови равнища. Разбира се, има и такива, които вероятно ще намалят своите обектни стойности с цел да запазят паричните си потоци."

Българинът познава добре продукта „жилищен имот" като възможност за запазване на спестяванията и като инвестиция", каза Ганев и потвърди, че на пазара са се появили нови активни групи от потребители. 
„В момента активни на пазара за недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията и да придобият собственост на изгодни ценови нива – това е нормален процес. Другата нова група са българи, които се върнаха от чужбина, те също закупуват имоти или дават под наем" - каза още Ганев.

Пазарът е многолик, но и много индивидуален, подчерта експертът.

Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията заради това, че от март месец нямаше учебни занятия за студентите, така че той е малко потърпевш, но разликите с нивата отпреди пандемията не са големи. Вече се отчитат и малко по-ниски цени на наемите.“

„Излезе и наръчник как купувачите да избират агенция за недвижими имоти и брокер и как да се избегнат измами при покупка на жилище", съобщи Ганев и посъветва гражданите да подхождат изключително сериозно към избора на компания и брокер, когато тръгват да купуват жилище. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: