Спадът на българската икономика се оказа по-голям от прогнозирания

Спадът на българската икономика се оказа по-голям от прогнозирания Снимка: https://www.pikist.com

Брутният вътрешен продукт зa второто тримесечие на 2020 г. е намалял с 8,5% спpямo втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г.

Спадът на българската икономика е по-голям от очакваното през периода април - юни, показват данни на Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ).

Брутният вътрешен продукт  зa пepиoдa aпpил-юни е намалял с 8,5% и отбелязва най-големия спад на годишна база от 1997 година насам, докато предварителните разчети прогнозираха спад от 8,2%. В сравнение с първите три месеца на годината понижението е с 10%.

Влияние върху икономическия спад на годишна база оказват индивидуалното потребление, което е намаляло с 0,2%, и бруто капиталообразуването - с понижение от 14,1%. Износът на стоки и услуги е намалял с 19%, а вносът на стоки и услуги - с 19,1%.

По предварителни данни произведените стоки и услуги от икономиката през второто тримесечие на 2020 г. са на стойност 27,395 млрд. лв. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2020 г. възлиза на 23,848 млрд. лв, отчитат още от НСИ.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. крайното потребление намалява с 2,1% спрямо предходното, а бруто капиталообразуването се понижава със 7,9%. Износът на стоки и услуги понижава  равнището си спрямо предходното тримесечие с 22,1%, а вносът на стоки и услуги - с 20,4%.

Oтносителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 68% при 70,2% през съответния период на предходната година, отчитат от НСИ.

Именно в периода април-юни бяха в сила строгите противоепидемични карантинни мерки, наложени от правителството с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.