Испания отчита огромни загуби в туристическия сектор през 2020 г.

Испания отчита огромни загуби в туристическия сектор през 2020 г. Снимка: wikimedia.org

Туризмът е един от най-тежко пострадалите отрасли в икономиката поради пандемията от COVID-19.

Това е демонстрирано в пълна степен в Испания, където през месец юли т.г. бе отчетен 75% спад на броя туристи, които са посетили страната, в сравнение със същия период на 2019-а.

Приходите от туризъм за икономиката на Испания са от огромно значение, тъй като около 12% от брутния вътрешен продукт на страната за последните две години се формираше от печалбите в туристическия сектор.

В началото на пандемията повечето европейски държави имаха надежда, че ще успеят да спасят туристическия сезон, като наложиха стриктни мерки в борбата срещу коронавируса. Сред мерките беше строга социална изолация, която в Испания бе една от най-сериозните в световен мащаб.

Така броят на заразените с вируса намаля, но със свалянето на повечето от противоепидемичните мерки през юли активните случаи на болестта отново се увеличиха. Това предопредели съдбата на настоящия туристически сезон: да бъде най-лошият за Испания от десетилетия.

По данни на националната статистическа агенция на Испания едва 2,5 млн. туристи са посетили страната през юли 2020-а, което е със 75% по-малко от 2019 г., когато броят на туристите е бил почти 10 млн.

Държави като Великобритания и Германия, откъдето идват голям брой туристи в Испания, наложиха задължителна 14-дневна карантина за граждани, идващи от иберийската държава, или обозначиха някои региони на Испания като „рискови" заради коронавируса.

Посетителите от Франция са били около 600 хил. през юли тази година, но това отново е спад в сравнение с миналата година в размер на 58,4%.

Данните за потока на туристи за 2020 г. показват, че спадът на посетители от Германия и Великобритания в сравнение с 2019-а е съответно 65,2% и 82,5% за месец юли.

Към момента Испания има над 460 хил. случая на коронавирус, което е най-лошият показател от държавите в Западна Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: