Президентът Радев настоя да няма обща декларация на Б9

Президентът Радев настоя да няма обща декларация на Б9 Снимка: wikipedia.org

За пръв път обща декларация на Б9 няма да има заради липса на консенсус за Украйна

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

"Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея", заяви Румен Радев.

"Ще има съвместно изявление от съпредседателите Полша и Румъния и домакина Латвия. По мое изрично настояване бе променен неговият текст - вместо това, че всяка страна трябва да предоставя военна помощ за Украйна, всяка страна да може да избира сама каква помощ да предоставя - финансова, материална, или защо не хуманитарна", добави държавният глава.

"Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", каза още Радев.

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама.

"Има два пътя - мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО", смята той.

На срещата на върха във формат Б9 в Рига участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, са в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава - официална резиденция на президента на Латвия.

Държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералния секретар на НАТО ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. 

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния - Клаус Йоханис - и на Полша - Анджей Дуда, в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: