Financial Times: Китай е поискал от Русия газ на цените за вътрешния руски пазар

Financial Times: Китай е поискал от Русия газ на цените за вътрешния руски пазар Снимка: foreignpolicy.com

Изданието припомня, че по време на неотдавнашното си посещение Владимир Путин отново не постигна споразумение със Си Дзинпин за строителсгвото на газопровода „Силата на Сибир”2

Според източници на Financial Times (FT), основната причина е, че Китай настоява да купува природен газа на „силно субсидираните” цени за руския вътрешен пазар – отстъпка, която според Москва би била „неразумна” не само от финансова гледна точка, но и като силно негативен политически ефект в самата Русия и в глобален план. Освен това Пекин е показал ясно, че би купувал само малка част от природния газ, доставян чрез „Силата на Сибир”2, чийто капацитет е 50 милиарда куб. м годишно.

Докато преговорите за газопровода остават в застой, все още непубликуван доклад от голяма руска банка, с който FT е запознат, изключва газопровода от финансовите си прогнози за „Газпром” и предвижда свиване на очакваната печалба на руския газов монополист с близо 15% през 2029 г., когато според първоначалните планове газопроводът трябваше да влезе в експлоатация. 

Русия вече доставя газ на Китай със значителни отстъпки в сравнение с цените, на които търгува с Турция и Европа – за 2024 г. например $ 257 за 1000 куб. м. за Пекин при $ 320 за европейския и турския пазар.  Според FT обаче, през следващите три години разликата ще нараства

Русия изнася газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“, но планираше да увеличи рязко изсноса си чрез залежалия проект за втората му тръба, която тябваше да премине през територията на Монголия. 

Китай обаче не иска да инвестира в нов газопровод и директно заяви на Русия, че може да построи със свои средства многомилионния проект, пише The South China Morning Post. Китай е наясно, че Русия всъщност няма друг избор, след като загуби европейския пазар, което доведе до рекордното свиване на производството на „Газпром” с 25%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: