Четири любопитни неща, които може би не знаете за Нидерландия

Четири любопитни неща, които може би не знаете за Нидерландия Снимка: Pixabay

Има някои аспекти от живота в страната, които са напълно уникални и можете да ги разберете само ако сте ги изпитали сами.

Всички ядат снаксове, но са в отлична форма

Още с пристигането си в Нидерландия вероятно ще забележите, че почти всички са в чудесна физическа форма! Сигурно веднага ще си помислите, че явно се хранят страшно здравословно. Всъщност любимата храна на холандците са неща от сорта на битербален  (панирани крокети с месо), кибелинг (пържени крокети с риба, обикновено сервирани с майонезен сос) и подобни снаксове, без да броим пък огромното разнообразие от невероятни шоколадови коледно/новогодишни закуски.

Кой е най-добрият начин за борба с всичко това според холандците? Колоездене! Те го правят непрекъснато и навсякъде. Или пък ходене пеша до работата, по магазините или без никаква конкретна причина, освен просто за удоволствие.

Езикът

Ако се опитвате да научите холандски, вероятно ще ви отнеме месеци, за да овладеете звука „chhhhhh“, нещо като прочистване на гърлото. Това, разбира се, важи, освен ако не се преместите в Амстердам, където ще сте заобиколени от повече хора, които говорят английски.

Традиции и култура

Много от холандските традиции могат да ви изненадат. Ако сте смятали, че по-голямата част от Европа празнува Коледа по горе-долу сходен начин, значи нищо не знаете за Синтерклаас. Той пристига в Нидерландия с параход в средата на ноември от Испания. След това пътува из холандските градове на бял кон. И официално денят му се отбелязва в нощта на 5 срещу 6 декември.

Природата и пътуванията

Нидерландия е много живописна страна. Независимо дали става въпрос за разходка по каналите на градове като Амстердам, или колоездене през полетата с лалета през пролетта, хубавите гледки са навсякъде.

Това е малка страна, което означава, че е лесно да се прекоси от край до край. Освен това цената на билетите за влаковете е една и съща, независимо дали ги купувате два месеца предварително или 20 минути преди тръгване, което означава, че можете да пътувате където и когато поискате, без да ви изнудват с цените. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: