Обрат в руските намерения за Балтийско море

Обрат в руските намерения за Балтийско море Снимка: moscowtimes.ru

Проектът за едностранно разширяване на руските териториални води в близост до морските граници с Полша, Литва, Естония и Финландия, публикуван вчера, днес в ранния следобед изчезна от руския правителствен портал за нормативни актове

Мотиви за оттеглянето на проекта не са посочени. Както съобщихме по-рано, Москва възнамеряваше да разшири териториалните си води, като преразгледа географските координати на държавната ѝ граница, в сила от 1985 г. В проекта се твърдеше, че настоящите географски координати „не отговарят напълно на настоящата географска ситуация“ и след тяхното уточняване „държавната граница на Руската федерация по море ще се промени“.

Малко преди проектът да изчезне, държавната информационна агенция РИА „Новости” съобщи, че „не е имало и няма” планове за промяна на руските граници в Балтийско море. 

Същевременно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг днес призова да не се търси „нищо политическо“ в идеята за промяна на държавната граница. Той обаче посочи, че ескалацията на напрежението и повишените нива на конфронтация в Балтийския регион „изискват нашите съответни агенции да предприемат подходящи стъпки, за да гарантират нашата сигурност“.

Инициативата на Министерството на отбраната, която беше публикувана почти едновременно с началото на военните учения за използване на тактическо ядрено оръжие, предивика остра реакция в страните от НАТО.

Външното министерство на Латвия нарече проекта „планирана провокация с цел ескалация, за да бъдат сплашени съседните страни и техните граждани“. Първият дипломат на Литва Габрелиус Ландсбергис обвини Москва, че се опитва да "всее страх" и подчерта, че тази очевидна ескалация срещу НАТО и ЕС изисква адекватен и твърд отговор.

Външният министър на Финландия Елина Валтонен призова Русия да спазва Конвенцията на ООН по морско право, която урежда въпросите на бреговата линия и териториалните води. Тя свърза решението на Москва и с „хибридни“ операции и каза, че Финландия ще следи ситуацията.

По-рано балтийските страни, както и ключови европейски държави, включително Великобритания, Германия и Франция, предупредиха, че не изключват решение на Владимир Путин да вкара Русия в пряк военен конфликт с НАТО. Смята се, че именно за тази цел Кремъл реформира границите на руските военни окръзи, възстановявайки Ленинградския военен окръг, пишат експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: