Ще издаде ли Международният наказателен съд заповед за арест на израелски лидери

Ще издаде ли Международният наказателен съд заповед за арест на израелски лидери Снимка: indiatoday.in

Под натиска на световната пропалестинска общност и международни организации, израелският премиер Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната на Израел и началникът на Израелските отбранителни сили (IDF) може да бъдат обвинени във военни престъпления

Първият дипломат на еврейската държава Израел Кац нарече потенциалната заповед за арест „абсолютно лицемерие“,  подчертавайки, че евентуалният документ би означавал значително влошаване на международния статут на Израел, в момент, в който страната се бори да унищожи терористичното движение Хамас, отблъсквайки същевременно терористични атаки в Палестинската автономия и ракетни удари на Иран и Хизбула.

Войната, съпътствана от множество жертви и от двете страни, започна след терористичното нападение на 7 октомври, когато групи на Хамас нахлуха в Южен Израел, избиха над 1200 израелски и чуждестранни граждани и отвлякоха повече от 200 мирни жители, включително възрастни хора и деца, като половината от тях все още са заложници.

От своя страна властите в Ивицата Газа съобщават потресаващи цифри за цивилните палестински жертви, пренебрегвайки факта, че Хамас съзнателно започна войната без всякаква подготовка за защита на палестинското население, включително противовъздушна отбрана, скривалища и продоволствие.

Вестник Haaretz съобщи, че след повече от 6 месеца война, израелското правителство работи „под голямо напрежение”, с предположението, че британският прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан може тази седмица да издаде заповедите за задържането на най-важните израелски лидери за момента. Медията предполага, че висши институции на Израел и САЩ се опитват да попречат на този ход.

Заплахата ескалира след петъчното изявление на Нетаняху, който декларира: „Ние никога няма да спрем да се защитаваме. Въпреки че решенията на съда в Хага няма да повлияят на действията на Израел, те биха били опасен прецедент, заплашващ войниците и служителите на всяка демокрация, бореща се с престъпния тероризъм и агресия"

На свой ред външният министър Израел Кац заяви в интервю:"Ако се наложи, няма да напускаме страната", и добави, че Израел е готов да спре оспорваната операция в Рафах, ако бъде постигната сделка за връщането на заложниците – процес, който Хамас протака, предявявайки искания, с цел да си гарантира и в бъдеще контрола над Ивицата Газа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: