Си Дзинпин започна посещението си в Сърбия с критика на НАТО

Си Дзинпин започна посещението си в Сърбия с критика на НАТО Снимка: ph.china-embassy.gov.cn

Визитата на итайският лидер започна вчера – в деня на 25-тата годишнина от ракетния удар в Белград през 1999 г., при намесата на НАТО в Косово, когато бомбардировка засегна китайското посолсво в Белград

При инцидента, за който САЩ твърдят, че е станал по грешка, върху китайското дипломаическо представителство в сръбската столица паднаха 5 бомби. Трима китайски граждани бяха убити, а други 20 ранени, припомня Euronews.

Си Дзинпин подчера годишнината от трагичното събития с изявление, публикувано вчера в сръбския вестник „Политика“: „Не трябва да забравяме, че на днешния ден преди 25 години НАТО нагло бомбардира китайското посолство в Югославия. Китайският народ цени мира, но никога няма да позволи историческите трагедии да се повторят“.

НАТО започна въздушните атаки през март 1999 г., за да принуди югославския лидер Слободан Милошевич да прекрати бруталната разправа с етническите албански бунтовници в Косово. След бомбардировката на китайското посолство САЩ се извиниха и обясниха грешката с факта, че набелязаната цел е била централата на сръбски държавен износител на оръжия, разположена на същата улица.

Инциденът сближи Китай и Сърбия и днес Пекин е най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия и втори търговски партньор след Европейския съюз. 

След Франция и Сърбия, европейският тур на Си Дзинпин ще продължи в Унгария. Това е първото посещение на китайския лидер в Европейския съюз от пет години насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: