Байдън опрости студентски заеми на стойност $ 6 милиарда

Байдън опрости студентски заеми на стойност $  6 милиарда Снимка: youtube.com

След взетото вчера решение ще бъдат анулирани дълговете на 77 700 длъжници

Това е пореден етап с опрощаване на студентски заеми, този път за служители в обществените услуги като учители, медицински сестри, социални работници и пожарникари, се казва в изявление на Белия дом. Мярката ще отмени задължения на средна стойност около $ 77 000 на длъжник, съобщава cbsnews.com

Миналата година американският върховен съд обяви за невалиден плана на Белия дом за широкообхватно опрощаване на студентски заеми, но президентската администрация реши да го проведе на етапи, използвайки съществуващи планове за изплащане на заеми.

Студентските дългове в САЩ възлизат на около $ 1.77 трилиона, дължими от почти 4 милиона души. Това финансово бреме е пречка за много начинания на завършилите висше образование, в т.ч. закупуването на жилище. Администрацията на Байдън се опитва последователно да коригира националната система за изплащане на студентски заеми, като въведе своята програма SAVE и улесни държавните служители да се освободят от дълговете си.

„Нашите учители, медицински сестри, социални работници, пожарникари и други държавни служители се сблъскваха прекалено дълго с проблеми и капани, опитвайки се да облекчат дълговете си, на което по закон имат право“, каза министърът на образованието на САЩ Мигел Кардона, подчертанайки предимствата на програмата SAVE. 

Програма за опрощаване на студентские заеми (PSLF), действа в САЩ от 2007 г., и е насочена към държавни служители, работили в сектора поне 10 години. Но някои подмолни разпоредби и подвеждащи действия на финансови институции,  допуснаха до PSLF едва 7 000 държавни служители. 

В последните 4 години програмата SAVE направи някои промени, които до момента позволиха опрощаване на студентските дългове на над 870 000 американци. Сега към тях ще се присъединят още 77 700 длъжници, а други 380 000 ще получат имейли, които ги предупреждават, че в рамките на 1 до 2 години също ще отговарят на условията на PSLF за опрощаване на студентските им заеми – ако продължат да работят в обществения сектор, за да „служат на своите общности”,

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: