Путин смени военния министър с икономист

Путин смени военния министър с икономист Снимка: msn.com

Досегашният глава на руското Министерство на отбраната Сергей Шойгу се преквалифицира в секретар на Съвет по безопасност

Изборът на Андрей Белоусов, бивш икономически съветник на руския президент, е част от мерките, чрез които Владимир Путин смята да подготви Русия икономически за продължителна война с Украйна и НАТО, посочва доклад на Института за изследване на войната (ISW). 

От Кремъл също заявиха, че икономиката на отбраната трябва да бъде „вместена в икономиката на страната, така че да отговаря на динамиката на настоящия момент”.

Бюджетът на Министерството на отбраната и блока за сигурност се доближава до 6,7% от БВП, въпреки че доскоро беше около 3%, подчерта прессекретарят на президента Дмитрий Песков. 

„Това все още не е критична цифра, но поради добре известни геополитически обстоятелства около нас, ние постепенно се доближаваме до ситуацията от средата на 80-те години, когато този дял от разходите на блока за сигурност в икономиката беше 7,4%“, обяви Песков, добавяйки, че това изисква „определени решения“.

ISW отбелязва, че Белоусов няма военен опит, но и вече бившият военен министър Сергей Шойгу, който ръководи Министерството на отбраната от 2012 г., също не е служил в армията, така че в този смисъл изборът на Владимир Путин не е изненада. Не е лишено от логика и предположението, че смяната на Шойгу е свързана с шумни корупционни скандали и данни за грандиозни злоупотреби, които съвсем скоро изпратиха зад решетките първия му заместник. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: