Забраняват бурките в Баден-Вюртемберг

Забраняват бурките в Баден-Вюртемберг Снимка: pixabay.com

В училищата няма да толерират носенето на бурка и никаб.

„Няма да толерираме забулването в нашите училища", заяви министърката на образованието на Баден-Вюртемберг Сузане Айзенман. В югозападната германска провинция планират пълна забрана на носенето на бурка и никаб в учебните заведения. Двете облекла, които са типични за някои части на Близкия изток, скриват голяма част от лицето - бурката покрива цялото тяло, никабът има малък процеп за очите. „В момента сме в процес на създаване на правна уредба, която да ни даде основание най-накрая да наложим забрана на забулването", потвърди пред „Евронюз" говорителката на просветното министерство на Баден-Вюртемберг.

Случаите на момичета, които посещават часове или лекции с покрито лице, са рядкост, отбелязват от „Евронюз". Но казусът на едно 16-годишно момиче в Хамбург показа нуждата от по-точен регламент. Тамошният училищен съвет задължи майката на момичето, появило се с никаб в училище, да не го изпраща в учебното заведение с покрито лице. И я е заплаши с парично наказание. Административният съд в Хамбург обаче заключи, че правно основание за подобна забрана няма.

В Баден-Вюртемберг искат да избегнат подобни случаи. „Училищата са места за сплотяване и среща. Уроците се основават на открита комуникация, която включва и мимика. Учителите и учениците трябва да могат да се погледнат в лицето в най-буквалния смисъл", аргументира се Сузане Айзенман.

В различните европейски държави важат различни правила за забулването на публични места. В Нидерландия например то е разрешено навън, но не и на работното място. Франция, Белгия, Австрия и Дания напълно забраниха носенето на бурка или никаб на публични места. В Германия ограничението е за тези, чиито професионални задължения включват директен контакт с клиенти. Във Великобритания носенето на подобно облекло е разрешено, но в последните години някои училища също наложиха ограничения. България забрани покриването на лицето на публични места през 2016 г. Подобно решение първа взе Франция, още преди 10 години.

Във Франция дебатът по темата е ожесточен и днес, цяло десетилетие след въвеждането на забраната за забулване. Решението на правителството да въведе задължително носене на маски в обществения транспорт в отговор на пандемията повдигна въпроса: Не отменя ли изискването за скриване на лицето забраната на същото?

Все пак в закона, приет през 2010 г., пише изрично, че покриването на лицето по медицински причини е допустимо. Но според някои юристи забраната е противоречива, тъй като никъде не е упоменато, че се забранява забулването по религиозни причини, а просто, че „никой няма право в публичното пространство да носи дрехи, които служат за покриване на лицето".

Когато през 2011 г. законът влиза в сила, жителките на Франция, които носят бурка или никаб, са по-малко от 2000. Актуални данни няма. Глобата за нарушителите е 150 евро. В първите пет години от приемането на закона тя е била налагана 1500 пъти. Същевременно към закона се отправят критики - от Комитета по правата на човека на ООН заявиха, че той ограничава религиозната свобода. Две жени, глобени заради носене на бурка, подадоха оплакване, в което посочиха, че законът, освен че не им позволява да изразяват свободно религията си, може да доведе до това да не напускат дома си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: