Учените смятат, че Венера е пригодна за живеене

Учените смятат, че Венера е пригодна за живеене Снимка: https://www.chitatel.net

Над токсичната атмосфера на Венера има среда, подобна на нашата, смята инженер от НАСА.

Някои учени смятат, че човечеството трябва да забрави за колонизацията на Марс и да обърне внимание на друга планета от Слънчевата система. На новото място даже няма да има нужда от скафандър.

Някога Венера, втората по отдалеченост планета от Слънцето, по условията си за живот е била подобна на Земята. Но за 4,6 милиарда години парниковите газове са я променили - сега тя е по-гореща дори от Меркурий.

Температурата на Венера надвишава 460 градуса по Целзий поради вулканичната активност и плътната атмосфера, която е пълна с въглероден диоксид. Въпреки това над токсичната атмосфера на тази планета се намира среда, подобна на нашата: тя се състои от кислород, азот и въглероден диоксид, пише Express.

Хората биха могли да живеят в „летящи градове" над Венера, смята Джефри Ландис, инженер в Изследователския център „Глен" в НАСА. Според него планетата трябва да се разглежда като следващото направление за колонизация: някога тя е била почти „близнак" на Земята, освен това Венера е много по-близо до нас, отколкото Марс.

 

Ученият отбелязва, че в пространството над Венера, описано от него, няма да има нужда от приспособления, за да се диша нормално, тъй като съставът на въздуха е сходен с атмосферата на Земята. Ландис обаче добавя, че на някои хора не им харесва идеята за живот във въздуха.

 

„Средата, в която ще са построени градовете и ще се превърне в местообитание, ще „плува" в атмосферата на Венера, а няма да бъде разположена върху самата повърхност на планетата. В известен смисъл е трудно да се продаде на някой идеята за това, че ще трябва да „летите" и да се „печете" над адската пещ под вас, каквато е повърхността на Венера. Затова намирането на инвеститори за такъв проект ще е много трудно", заявява инженерът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: