Удължиха гаранционната програма на ББР и за бизнеса

Удължиха гаранционната програма на ББР и за бизнеса Снимка: unsplash

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки-партньори за цялата територия на страната

Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от пандемията, се удължава, като срокът за включване на кредити в гарантирания портфейл е до 31.12.2021 г. Фирмите могат да кандидатстват за финансиране до 20.12.2021 г., съобщиха от Българската банка за развитие (ББР).

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки-партньори за цялата територия на страната, допълват още оттам. ББР предоставя гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от кредитите по мярката.

По инициатива на Министерството на икономиката се работи по присъединяването на Програмата за бизнес финансиране към обявената нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

На последното си заседание на 14 юли Министерският съвет пък одобри удължаването на срока за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За безлихвен кредит по програмата може да се кандидатства до 31 август 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на търговските банки-партньори.

ББР е в процес на сключване на анекси с банките, които все още разполагат със свободен лимит за финансиране по програмата - Алианц Банк, Инвестбанк, Централна кооперативна банка и Пощенска банка, така че приемът на заявления да се рестартира.

Антикризисната мярка осигурява отпускането на безлихвени заеми до 6900 лв. на лица на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си вследствие на извънредната епидемична обстановка. Максималният срок на погасяването им е 5 години с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

До този момент Банката за развитие е одобрила за гарантиране кредити за над 559 млн. лв. по двете държавни антикризисни програми. Със средствата са подпомогнати 52 320 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1800 компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: