Световните акции достигат най-резкия си растеж от 1986 г.

Световните акции достигат най-резкия си растеж от 1986 г. Снимка: Photo by Austin Distel on Unsplash

Световните акции са се увеличили с 6,7% от юли насам, което е най-големият напредък за повече от три десетилетия.

Фондовите индекси от Ню Йорк до Токио се повишиха през последния месец, водейки до най-голямото оживление на августовския пазар от десетилетия.


Повишаването на щатския долар се комбинира с искри на парични и фискални стимули, за да помогне за възпламеняването на световните акции през месец, когато търговците обикновено предпочитат да се съсредоточат върху коктейли на плажа, вместо върху своите терминали за данни. Ранните индикации, че основните световни икономики са на път към възстановяване, също помогнаха за облекчаване на инвеститорите, които доминираха тази пролет.


Световната мярка на запасите на MSCI в развитите страни е скочила с 6,7% през август, което, ако се запази, би било най-рязкото рали за този месец от 1986 г. По-широкият индекс за целия свят, който включва и развиващите се пазари, е нараснал с 6,2% - най-високото ниво от 1988 г.


Печалбите през август обаче бяха разнообразни в Щатите. S&P 500 на Уолстрийт нарасна със 7,2%, като по-рано този месец премахна загубите си от пандемията и постигна пик за всички времена. Маркерите, проследяващи акциите в Германия, Франция, Италия и Испания, са се повишили с 4 до 7 на сто на база евро. В Азия пък японският Topix натрупа 8,2%, в Южна Корея Kospi нарасна с 3,4%, а китайският CSI 300 се увеличи с 2,6% в местна валута.


Мерките на Федералния резерв, Европейската централна банка и Японската банка помогнаха за укрепване на световната икономика и финансовите пазари, които изглеждаха изложени на риск от пълен срив през февруари и март. Маневрите рязко натискаха доходността на облигациите в целия свят и също така спомогнаха за повишаване на инфлационните очаквания, особено в САЩ.


Комбинацията направи облигациите от висок клас да изглеждат по-малко привлекателни, тъй като сега предлагат много ниска или дори отрицателна възвръщаемост. Това от своя страна изтласка инвеститорите към по-рискови активи като акции и по-нисък рейтинг на дълга.


Тримесечният корпоративен сезон на печалба, който не беше толкова мрачен, колкото се страхуваха някои анализатори, добави към по-оптимистичните перспективи. И все пак някои участници на пазара остават внимателни, дали последните печалби могат да продължат през есента.


В понеделник пазарите бяха подкрепени от данни, показващи по-нататъшно подобрение в сектора на услугите в Китай, докато японските акции се възстановиха от спада през миналата седмица. Европейският Stoxx 600 нарасна с 0,6%, а американските фючърси на S&P 500 се повишиха с 0,33%. Пазарите в Обединеното кралство бяха затворени поради официален празник.


Акциите също бяха увеличени от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, който представи залог от 6 милиарда долара за японски търговски къщи. Междувременно официалният индекс на мениджърите на покупки в Китай за производствения сектор е приблизително в съответствие с очакванията към 51 през август, малко под показанията за предходния месец. PMI за непроизводствените производители възлиза на 55,2 през август, спрямо 54,2 през юли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: