Старите методи на протест победиха и във високотехнологичния сектор

Старите методи на протест победиха и във високотехнологичния сектор Снимка: esquirehk.com

С единодушен ултиматум служителите на OpenAI, компанията, създател на хитовия генеративен чатбот с изксуствен интелект ChatGPT, си върнаха уволнените шефове

Според постигнатото споразумение, съоснователите на OpenAI Сам Алтман и Грег Брокман ще се върнат на позициите си в компанията, само няколко дни след като първият беше уволнен, а вторият го подкрепи, като напусна. Сделката "по принцип" включва и назначаване на нови членове на борда, в т. ч. бивш министър на финансите на САЩ, съобщиха от технологичната компания.

„Това бяха най-лудите няколко дни – по-луди, отколкото можех да си представя. Това е пример как изглежда една обединена фирмена култура“, написа в социалните медии служител на OpenAI. От Microsoft, основния инвеститор на компанията, дискретно разкриха, че очакват промени, заявявайки, че са „окуражени от промените в борда на OpenAI“. Доволен е и уволненият само преди няколко дни главен изпълнителен директор Сам Алтман.

Sam Altman
Сам Алтман публикува "актуалната" си снимка в Х

Други смятат, че трусът е навредил на OpenAI, която с чатбота ChatGPT се превърна в може би най-важната компания за изкуствен интелект (ИИ) в света, коментира ВВС. Скептиците предвиждат последици за потенциалните инвеститори и при набирането на персонал.

Много фирми и проекти разчитат на технологията на OpenAI. С един от проектите, Be My Eyes, компанията сътрудничи в разработването на асистент с ИИ за слепи и частично зрящи хора. От проекта обявиха в социалните медии, че само за няколко дни, докато кризисната ситуация продължаваше, са били атакуван от конкурентни ИИ-компании. Учените обаче са категорични, че ще продължат с OpenAI, защото „те дават приоритет на достъпността“, въпреки че е „ почти безсмислено за тях от гледна точка на приходите“.

OpenAI започна живота си през 2015 г. като структура с нестопанска цел (както много благотворителни организации), с мисията да създават "безопасен изкуствен общ интелект, който е от полза за цялото човечество". Целите на OpenAI не включват грижа за интересите на акционерите или максимални приходи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: