Индия подписа първото си споразумение с важна европейска икономическа структура

Индия подписа първото си споразумение с важна европейска икономическа структура Снимка: eurelationslaw.com

Документът между Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) и Индия включва ангажимент за $ 100 милиарда инвестиции и създаването на 1 милион работни места през следващите 15 години

Индия ще намали тарифите за внос на промишлени продукти от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария - четирите европейски държави, които съставляват Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA). 

Споразумението обхваща търговия със стоки и услуги, инвестиции, сътрудничество, интелектуална собственост, държавни поръчки, устойчиво развитие и уреждане на спорове. 

Според индийският министър на търговията и промишлеността Пиюш Гоял, това е първото споразумение на Индия с „важен икономически блок” в Европа. Индия работи и по търговски споразумения с Европейския съюз и Обединеното кралство. Очакванията са. новоподписяният документ да донесе и на двете страни достъп до нови големи пазари и да привлече нови инвестиции. 

EFTA се смята за втората по значимост икономическа организация в Европа, след Европейския съюз, но така или иначе, двете структури са много тясно свързани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: