Роботизиран екзоскелет ще възстановява ходенето на пациенти след инсулт

Роботизиран екзоскелет ще възстановява ходенето на пациенти след инсулт Снимка: University of Massachusetts Amherst

Планира се той да бъде преносим

Масачузетският университет в Амхерст представи роботизиран екзоскелет за възстановяване на ходенето след прекаран инсулт. Това устройство, разработено като инструмент за тренировка, предоставя нови перспективи за по-достъпни и лесно адаптируеми методи за рехабилитация.

След инсулт повече от 80% от оцелелите се сблъскват с трудности при ходене, което съществено влияе на ежедневния им живот, независимостта и цялостното качество на живот. Ново изследване, публикувано в  IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, показва, че роботизираният екзоскелет на бедрото може ефективно да обучи хората да променят асиметрията при ходене, отваряйки перспективи за иновативна рехабилитация след инсулт.

Изследователският екип сега насочва усилията си към преместване на използването на екзоскелета на открито, по-близо до реалните условия на ежедневието. Преносимостта на устройството го прави достъпно за използване извън лаборатория, осигурявайки по-голяма гъвкавост и възможност за провеждане на тренировки в реални условия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: