Учени разкриха кой е продуктът, увеличаващ риска от инфаркт и инсулт

Учени разкриха кой е продуктът, увеличаващ риска от инфаркт и инсулт Снимка: planetanovosti.com

Готварската сол увеличава риска от инфаркт и инсулт

Учени установиха, че ако за денонощие се консумира буквално с 1000 мг повече натрий, то тогава рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания може да се увеличи с 18%. Отрицателното въздействие на солта върху човешкия организъм може да бъде неутрализирано с помощта на повишена доза калий, който се съдържа в големи количества в бананите.

Това съобщава The New England Journal of Medicine.

Калият може да се открие в листните зеленчуци, млечните продукти, бобовите продукти, ядките, плодовете и нишестените зеленчуци. Микроелементът е необходим, за да могат кръвоносните съдове да бъдат в спокойно състояние. Калият също така помага за отстраняване на излишния натрий от организма и понижава кръвното налягане.

Натрият се употребява в повечето случаи заедно с готварската сол. Изчисляването на дозата на този компонент е твърде проблематично. За да се установи как натрият и сърдечно-съдовите заболявания са свързани, експертите внимателно изследват проби от урината на 10 000 души. Анализите са правени по няколко пъти на ден, за да се получат максимално точни резултати.

Участниците се наблюдават в продължение на девет години и през цялото време се следи количеството натрий и калий в събраните проби. През това време учените фиксират 571 патологии, свързани със сърцето и съдовете. След като се вземат предвид различни фактори, се  установява, че всеки допълнителни хиляда милиграма натрий в денонощие увеличават риска от инфаркт и инсулт с 18%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: