Вярно ли е, че рискът от инсулт намалява с възрастта

Вярно ли е, че рискът от инсулт намалява с възрастта Снимка: Regency Health

Важно е при това да се отчитат редица фактори

В изследване, публикувано в списание Neurology, учени проучиха как наличието или отсъствието на хипертония и захарен диабет с напредване на възрастта влияят на риска от инсулт. Оказва се, че понякога този риск може да се понижи.

В  проучването участват 28 235 души. Те никога не са имали инсулт до началото на изследването. Средно учените ги наблюдават в продължение на 11 години.

По време на изследването учените регистрират 1405 инсулта в продължение на 276 074 човеко-години. Човеко-годините представляват броя на хората, които участват в изследването, както и времето, което всеки участник прекарва в експеримента.

Всички участници в изследването са разделени на три възрастови групи. В младшата влизат тези, които са на възраст 45-59 години, в средната - тези, които са на възраст 60-70 години, в старшата - хората на възраст 74+.

При участниците със захарен диабет от младшата група рискът от инсулт е около два пъти по-висок, отколкото у техните връстници без диабет. А при хората с диабет от старшата възрастова група този риск е бил с 30% по-висок в сравнение с хората на същата възраст, които не са имали диабет.

Освен това експертите установяват, че хората с високо кръвно налягане от младшата група имат 80% по-голяма вероятност да получат инсулт, отколкото хората на същата възраст без хипертония. В старшата група този риск е намален вече до 50%.

Установено е също така, че при чернокожите хора от младшата група рискът от възникване на инсулт е по-висок, в сравнение с участниците от бялата раса от същата група. Тази разлика обаче става по-малка в старшата възрастова група.

Материалите от новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на терапия от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: