За шпионаж в полза на Русия италиански морски офицер получи 20 години затвор

За шпионаж в полза на Русия италиански морски офицер получи 20 години затвор Снимка: secoloditalia.it

През март 2021 г. Италия се разлюля от шпионски скандал, когато Валтер Биот беше задържан със служител в руското посолство на паркинг в покрайнините на Рим

При ареста му е конфискувана карта памет със секретни данни, която Биот е предал на „руския 007”, и € 5000, които е получил, пише агенция ANSA. През март 2023 г. военният съд осъди Биот на 30 години, но в последствие присъдата е намалена, така че заедно с поисканите от гражданския съд 18, му предстоят общо 20 години зад решетките. 

Биот е осъден за разкриване на секретна информация за националната сигурност, шпионаж и корупция. В съдебния процес, проведен при закрити врати, граждански страни бяха Председателството на Министерския съвет и Министерството на отбраната, представлявано от Държавната прокуратура.

58-годишният капитан на фрегата и баща на 4 деца е снимал секретните документи в офиса си, в Генералния щаб на отбраната, в сектора за военна политика. Отделът планира всички чуждестранни акции на италианските въоръжени сили и международната полицейска организация, които се извършват под егидата на НАТО, ЕС и ООН. От заснетите документи 47 са „тайни”, 57 „поверителни”, а 9 - „много поверителни“.

Видеозаписи от скрита камера документират действията на офицера. След задържането му руският военен аташе в Рим и помощникът му, контактувал с Биот, са експулсирани от Италия.

Адвокатът на военния заяви, че клиентът му е решен да се бори „дори срещу юридическата цивилизация, така че никой да не може да бъде съден с доказателства, събрани тайно”, т.е., със скрита камера. Фактът, че присъдата е намалена от 30 на 20 години показва, че „този процес е наклонил везните на правосъдието към съображенията на държавата, а не към върховенството на закона. А сме едва на първа инстанция", припомня в изявлението си защитникът на Биот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: