Руснаците се връщат към нивата на разходите отпреди кризата

Руснаците се връщат към нивата на разходите отпреди кризата Снимка: Pixabay

По-нататъшният растеж на потребителската активност обаче е под въпрос, твърдят експертите.

През третата седмица на август разходите на руснаците са се повишили с 1,9% спрямо същия период на миналата година. Това се оказало достатъчно, за да се уеднаквят разходите на средностатистическия руснак през август тази година със същия период на миналата година. Целият набор от оперативни показатели показва подобряване на ситуацията с потребителското търсене, посочват анализаторите от Сбербанк.
 

Увеличението на разходите през третата седмица на август се дължи изцяло на нехранителни продукти. По-специално разходите за софтуер и компютри са се увеличили с 42,1%, за домакински уреди - с 26,5%, за телекомуникационни услуги - с 23,7%. Забелязано е подобрение в динамиката на самолетните билети: цената им е с 32,8% по-ниска в сравнение с преди година, но трябва да се има предвид, че в пика на кризата спадът бе достигнал 94%.

Юри Грибанов, изпълнителен директор на Frank RG, отбелязва, че повечето големи компании през август са върнали служителите си на 100% заплата (за сравнение по време на карантинния период тя е била намалена с 20-30%).

Но управляващият директор на Националната рейтингова агенция Сергей Гришунин свързва възстановяването на нивото на разходите с факта, че „разходите са традиционно високи поради периода на ваканция и подготовката за новата учебна година, така че настоящата динамика на разходите не показва възстановяване на търсенето. Смятаме, че обемът на разходите няма да нарасне в близко бъдеще, тъй като покупателната способност на населението остава ниска“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: