Луксозен ски-курорт в Норвегия разви най-голямата в света услуга за доставки с дронове

Луксозен ски-курорт в Норвегия разви най-голямата в света услуга за доставки с дронове Снимка: dronedj.com

Норвежката стартираща компания Aviant обслужва с дроновете си жителите и туристите в Лилехамер, давайки тласък на онлайн пазаруването

Компанията, в която работят 4 000 души, основно жители на предградията на Лилехамер, разработи своите дронове по време на пандемията за доставки на медицински консумативи и тази седмица обяви, че е поставила рекорд по доставки с дронове на най-голямо разстояние. 

Чрез приложението Kyte, разработено от Aviant потребителите могат да поръчат стоки с тегло до около 1.5 кг, включително лекарства, хранителни стоки и готова храна от кръг ресторанти. Доставките пристигат средно за 24 минути. Дроновете работят в радиус от 17 км - почти шест пъти повече от подобни услуги досега и могат да летят при ветрове до 12 м/сек и температури, които рeдовно падат под -15°C. Друг интересен момент е, че дронът Aviant отделя 95% по-малко въглероден диоксид от електрически автомобил. 

Тъй като конкуренцията в сферата на „наземните” доставките се разгаря, с участници като UberEats и Deliveroo, пред доставките с дронове все още има сериозни законови изисквания и ограничения във въздушното пространство. Но Aviant има одобрението на норвежкия регулатор да оперира в небето на ЕС над Лилехамер.

„Това е важен момент за доставките с дронове в Европа, тъй като преимуществата за потребителите и околната среда преминаха от хипотетичната фаза към жизнеспособно приложение в реални условия”, казва пред Euronews Ларс Ерик Фагернес, главен изпълнителен директор и съосновател на Aviant. Той подчерта още, че доставката с дронове вече не е ограничена от разстоянията и климата, а се е превърнала „в средство за подпомагане на бизнеса и хората, при това с по-малко вредни емисии”. 

В сектора конкуренцията вече се разраства. Ирландският стартъп Manna планира да се разшири доставките си с дронове в други европейски страни, а компанията Wing, собственост на Alphabet, вече работи в Ирландия и Финландия. Това не пречи на Aviant да планира скоро да изнесе услугата си и извън Норвегия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: