Саудитска Арабия остава затворена за швейцарската оръжейна индустрия

Саудитска Арабия остава затворена за швейцарската оръжейна индустрия Снимка: bnnbreaking.com

Актуалната политическа ситуация в света налага преосмисляне на швейцарското законодателство в областта на търговията с оръжие, смята експерт

На световното изложение за отбрана (World Defense Show) в Риад, което се проведе от 4 до 8 февруари, швейцарското оръжейно представителство направи впечатление с... отсъствието си. Отдръпването от саудитския пазар подчерта в изказването си на оръжейния панаир и Матиас Золер, генерален секретар на SwissASD, индустриалния сектор на Swissmem, асоциацията на машинната и електротехническа промишленост на Швейцария. 

Според него саудитският пазар е „затворен за швейцарската оръжейна индустрия“ и швейцарските оръжейни компании вече не се стремят да го проучват, защото е твърде сложен“, казва лобистът пред LaLiberté.

Сложността идва основно от Забраната за доставки на страни във вътрешен или външен конфликт, която швейцарският парламент прие през октомври 2021 г. – законодателство, което де факто забранява доставката на оръжейни системи за Саудитска Арабия.

Другата страна на документа обаче е, че „преди всичко този закон ни пречи да снабдяваме страните от НАТО“, посочи Золер. Лобистът се надява нещата да се променят, с предложението на Сената за въвеждане на дерогация във федералния закон за военните материали.

„Това ще съответства на разпоредбите, които бяха в сила преди октомври 2021 г.“, обяснява Золер. Според него с това парламентът ще даде ясен сигнал, че разбира, че времената са се променили. Очакваната дерогация ще бъде само част от усилията за възстановяване на „изгубеното доверие в Швейцария“ като оръжеен доставчик, смята експертът.

World Defense Show’2024 се фокусира върху бъдещето на отбранителната индустрия, показвайки най-новите глобални технологични разработки за отбрана и сигурност по суша, море, въздух и в космоса на 773 производители от 75 страни. Несъмнено, „златните години” за производителите на оръжие се завръщат, докато хуманитарният сектор остава на втори план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: