Швейцарците отново ще гласуват „нежелан” план за повишаване на възрастта за пенсиониране

Швейцарците отново ще гласуват „нежелан” план за повишаване на възрастта за пенсиониране Снимка: lovemoney.com

Правителството, по-голямата част от парламента и синдикатите препоръчват на избирателите да отхвърлят инициативата

Година, след като повишиха възрастта за пенсиониране на жените от 64 на 65 години, на 3 март швейцарците ще гласуват дали да анулират това решение и да въведат общ възрастов праг за пенсиониране на 66 години

Ако инициативата спечели, Швейцария ще последва тенденцията в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където до 2060 г. средната възраст за пенсиониране трябва да се увеличи постепенно до 65,7 години за жените и 66,1 години за мъжете.

Предложението е внесено през юли 2021 г. от швейцарската дясноцентристка партия Млади радикал-либерали, която събра в своя подкрепа 145 000 подписа. Партията твърди, че настоява „за сигурна и устойчива пенсионна схема за старост“, като предлага до 2033 г. законоустановената възраст за пенсиониране за жените и мъжете да се увеличи постепенно до 66 години.

След това този пенсионен праг ще бъде обвързан с очакваната продължителност на живота, т.е., ще се повишава автоматично, ако продължителността на живота се увеличи, и обратно. Тъй като живеем по-дълго, трябва и да работим по-дълго, за да изплащаме пенсиите си, подчертават Младите радикал-либерали.

Повишаването на възрастта за пенсиониране до предложената 66-годишна възраст, би позволило до 2030 г. да се спестят около 2 милиарда швейцарски франка, като по този начин пенсионното финансиране ще бъде гарантирано поне до 2033 г., изтъкват вносителите на инициативата. Според тях, автоматичният механизъм за обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота деполитизира проблема.

Критиците на идеята казват, че записвайки възрастта за пенсиониране в конституцията, правителството, парламентът и хората ще загубят необходимата гъвкавост да вземат под внимание други критерии. За момента и без друго шансът инициативата да спечели не изглежда голям, според позицията на правителството, парламентарното мнозинство и синдикатите – за разлика от бизнес-средите. 

Редица европейски страни вече са избрали повече или по-малко автоматични механизми за обвързване на възрастта за пенсиониране с промените в очакваната продължителност на живота, сочи доклад на швейцарското вътрешно министерство. Сред тях са Швеция, Дания, Финландия, Португалия, Италия, Холандия, Гърция, България и Естония.

Докладът обаче посочва, че условията за живот в тези страни са твърде различни и практически само Португалия и Италия действително следват автоматичния механизъм. В Португалия увеличението е само няколко месеца, достигайки в момента 66 години и 4 месеца. 

В Италия обаче този механизъм доведе до рязко покачване на възрастта за пенсиониране от 60 години през 2012 г. на 67 години днес. В същото време, Еманюел Макрон успя да наложи увеличение на пенсионната възраст във Франция, въпреки масовите протести, чийто отзвук все още се усеща.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: