Актуална нумерология: числата, които оформиха дебата на WEF 2024

Актуална нумерология: числата, които оформиха дебата на WEF 2024 Снимка: dig.watch

Изкуственият интелект (ИИ), икономиката и предстоящите избори по света доминираха в дискусиите на 54-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос, измествайки климатичните промени и войните в Украйна и Газа

100+ събития се занимаваха с ИИ. Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI и създател на ChatGPT каза на публиката, че ИИ е „система, която понякога е правилна, понякога креативна, често напълно погрешна“.

Директорът на Meta за изследване на изкуствения интелект Ян Лекун заяви: „Ние сме някъде близо до човешкия интелект” и призна, че би бил много щастлив в края на кариерата си да види в разработването на ИИ „нещо толкова интелигентно като котка“.

Смразяващо подейства Стюарт Ръсел, експерт по автономни оръжия, който каза, че с помощта на ИИ може да се произведе смъртоносно оръжие на цена под $ 20, т.е, всеки ще може да си позволи „оръжие за масово унищожение“.

83 държави и международни организации участваха в преговорите за мир в Украйна преди първото официално заседание на WEF – най-голям брой досега, без това да означава споразумение или евентуален мирен план. Китай, не беше на масата и според съобщения, е отхвърлил поканата за среща с Володимир Зеленски в Давос. Украинският президент обаче беше център на трафика заради статута му на знаменитост и голямата охрана.

4 държавни глави от Близкия Изток (Ирак, Йордания, Катар и Израел) поставиха на дневен ред войната в Газа и заплахата от по-широк конфликт в региона. Президентът на Израел „не отрича човешката трагедия в Газа“, но заяви, че страната му „има правото да се защити“. Външният мвинистър на Иран Хосейн Амир-Абдолахян предупреди, че атаките срещу Израел ще продължат, освен ако войната в Газа не спре. 

С 3°С ще се повиши температурата до 2100 г., казва доклад на ООН, предвещавайки хаос в здравеопазването, доставките на храна, биоразнообразиего и икономиките. Но предупреждението не предизвика същите възвишени обещания за мерки срещу климатичните промени, както на предишни срещи на WEF. 

Climate and Nature: Seed Capital Needed | Davos 2024 | World Economic Forum  - YouTube
Джон Кери: "Да приемем сериозно това, което ни казват учените и природата“, снимка - youtube.com

Пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери алармира: „Всеки ден се опитвам да намеря начин да внуша на хората какво всъщност е неотложното и защо трябва да приемем сериозно това, което ни казват учените и природата“.

Спад с 2.9% на иконовическия растеж е прогнозата на WEF за 2024 г.  Причините са войните, проблемите в корабоплаването, забавянето на търговията и последствията от пандемията. Ключова тема бяха действията на САЩ и Европа относно полупроводниците, по-голямата част от които произвежда Тайван. Американските политици посочиха националната сигурност като основна причина да забранят износа на чипове за Китай. Европейците защитиха със същия аргумент определени индустрии и „стратегически стоки“.

4 милиарда души ще гласуват тази година. Избори ще има в пет от шестте най-големи демокрации: Индия, САЩ, Бангладеш, Пакистан и Индонезия. Това върна топката към ИИ с ключовия въпрос как ИИ-инструменти, чатботовете, фалшиво аудио и видео могат да застрашат демокрацията и да разпространяват национализъм и дезинформация. 

0% е ръстът на китайския износ за миналата година, което експертите на WEF разчетоха като знак за трансформация на китайската икономика. Вторият човек в Китай Ли Чианг увери публиката в претъпканата зала, че „инвестиция в китайския пазар не е риск, а възможност“. Главният изпълнителен директор на американската Merck pharmaceuticals контрира, посочвайки че Китай е „много привлекателна възможност за бизнес… но се нуждаем от надеждни правила, честна конкуренция и равни условия за международния бизнес“.

800 жени наброи официалният списък на участниците в WEF, т.е., 28% от общо 2800. Тази година швейцарският президент Виола Амхерд и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха единствените дами, отправили специални обръщения от трибуната на форума. Все пак равенството между половете си проправи път на WEF, особено в областта на специфичния медицински подход към женското здраве. Според доклад, публикуван на WEF 2024,  ако медицината реши въпроса с различията в грижите за здравето на жените, до 2040 г. глобалната икономика може да нарасне с един трилион долара

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: