Климатичен данък за свръхбогатите искат протестиращи в Швейцария

Климатичен данък за свръхбогатите искат протестиращи в Швейцария Снимка: aljazeera.com

Природозащитниците за пореден път представят исканията си пред правителствата и най-богатите представители на световния бизнес, участващи в срещата на върха на Световиня икономически форум (WEF) в Давос.

Снощи около 400 души, охранявани от множество полицаи, манифестираха със запалени факли и фойерверки по улиците на Цюрих. По време на неразрешеното събитие не са докладвани големи щети, пише swissinfo.ch.

Цюрихската полиция съобщи, че е успяла да попречи на протестиращите да преминат през центъра на града. След около час, демонстрантите са се събрали на Хелвециаплац - площад близо до езерото, където митингът е продължил до около 20 часа.

През уикенда преди откриването на годишната среща на WEF, около 300 души излязоха по улиците на Давос с искане за климатична справедливост.

Под мотото „Обложете с данъци богатите, спасете климата“ някои демонстранти от Швейцарската социалистическа младеж (JUSO) и асоциацията Strike WEF се събраха в швейцарския планински курорт, за да поискат срещата на WEF да наложи климатичен данък на супербогатите 

Към тях се присъединиха активисти от „Грийнпийс” и протестиращи от германския град Люцерат, който миналата седмица се превърна в гореща точка за природозащитниците, заради плановете на гермнското правителство да разшири открита въглищна мина в района, вблизост до обезлюдени села. 

Немската полиция задържа много от протестиращите, включително шведската природозащитничка Грета Тунберг. Вероятно това е възпрепятствало присъствието ѝ на демонстрациите в Давос и Цюрих – но срещата на WEF в швейцарския курорт продължава до 20 януари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: