Урсула фон дер Лайен: ЕС ще одобри помощта за Украйна със или без Унгария

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще одобри помощта за Украйна със или без Унгария Снимка: nst.com.my

Същевременно председателката на Европейската комисия (ЕК) подчерта, че личният ѝ приоритет е съгласието на всичките 27 държави в блока

„Мисля, че е много важно да се ангажираме с всички 27 държави-членки на ЕС, за да осигурим € 50 милиарда за четири години за Украйна“, каза вчера фон дер Лайен пред група представители на медиите на Световен икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

Фон дер Лайен не коментира условията, които Унгария постави, за да вдигне ветото си - разделяне на помощта на четири годишни транша и удължаване на крайния срок за изразходване на средствата за възстановяване от COVID-19 – две идеи, което ще позволят на Орбан периодично да блокир помощта и ще му дадат време да търси начини за размразяване на фондовете за Унгария. 

Макар че Фон дер Лайен даде да се разбере, че блокът работи по варианти за финансиране на Украйна,  служители на ЕС избягват да обсъждат този „план Б”. Ясно е обаче,  че в ход са действия, с които да се избегне повторно блокиране. Според Financial Times, Брюксел работи по алтернатива, която ще позволи на ЕК да заеме € 20 милиарда на финансовите пазари.

На среща в Давос фон дер Лайен обеща на Володимир Зеленски, че европейските чиновници ще се стремят към „осигуряване на средства за възстановяване и реформиране“ на Украйна. Зеленски също потвърди, че разговорът се е фокусирал върху необходимостта ЕС да деблокира и предостави на Украйна € 50 милиарда дългосрочна помощ и изрази надежда страните от ЕС да постигнат консенсус по този въпрос. 

Днес руски медии обаче твърдят, че и новият премиер на Словакия Роберт Фицо е съгласен с Виктор Орбан, че планът за подпомагане на Украйна „трябва да се преработи”. 

В речта си пред WEF фон дер Лайен подчерта спешната необходимост  Украйна да разполага с предвидимо финансиране през 2024 г. и след това“, особено ва фона на „законодателната безизходица” в САЩ, където републиканците възпрепятстват новото финансиране.

"Украйна може да надделее в тази война. Но ние трябва да продължим да укрепваме тяхната съпротива и надежда. Те трябва да знаят, че със своята борба ще заслужат по-добро бъдеще за децата си. А по-доброто бъдеще на Украйна се нарича Европа", каза фон дер Лайен пред публиката в Давос. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: