Училищни униформи, полувоенно обучение и повече бебета – ще минат ли идеите на Макрон?

Училищни униформи, полувоенно обучение и повече бебета – ще минат ли идеите на Макрон? Снимка: thelocal.fr

В трудното състезание за популярност с крайнодясното Национално обединение на Марин Льо Пен, френският президент завива надясно, пише POLITICO

В опит да „възстанови авторитета“ на смятани за типично „френски” добродетели, на голяма пресконференция във вторник той заяви, че страната се учи отново „да споделя ценности, обща култура и вежливост в училищата и на обществени места". За начало, Макрон потвърди две дългоочаквани мерки: пробен период за училищни униформи, който трябва да продължи до 2026 г. и задължителна „национална служба” за тийнейджърите.

Програмата Service National Universel (SNU) стартира през 2019 г. като форма на доброволно обучение под съвместното ръководство на министерствата на образованието и на отбраната. SNU обучава младежите на умения за първа помощ и обществена безопасност, насърчавайки ги да служат на обществото, акцентирайки на постъпването в армията като един от начините за това.

За френските тийнеджъри на възраст от 15 до 17 години SNU предвижда първоначален 12-дневен „престой за приобщаване“, униформи, начало на деня с националния химн и поздрав към националното знаме, спорт и гражданско образование. След дните за приобщаване се очаква младежите да продължат със стаж в държавна или неправителствена организация.

La mise en place du SNU à la Réunion | Académie de La Réunion
 SNU, снимка - reunion.fr

От създаването ѝ SNU е свободно избираема програма, но засега не постига нито целевия брой участници, нито желаното социално разнообразие, привличайки по-голям процент деца на полицаи, военни или пожарникари. Критикувана е и неразумната цена на програмата: ако стане задължителна, ще изисква около € 2 милиарда, докато френският финансов министър настовя за „поне” € 12 милиарда икономии през 2025 г.

В сферата на училищното образование френският президент обяви и планове за по-кратък престой на децата пред екраните, задължителни часове по история на изкуството и драма, церемонии по дипломиране в гимназиите и разучаване на националния химн в началните училища. 

Макрон посочи и необходимостта от повишаване на раждаемостта, като обеща да реформира системата за родителски отпуск и други насърчителни инициативи.

Провокиран от репортер, Макрон отхвърли етикета „старомодни мерки”, но подчерта значението на „реда и символите“ за възстановяването на общите ценности в едно „променливо общество“. Според критиците, идеите му няма да направят много за социалната хармония или да привлекат младежите, а по-скоро се целят в предпочитанията на консервативните избиратели. От своя страна, левите партии нарекоха плановете ву „реакционни”.

Скорошно проучване посочи, че Макрон, който беше избран за президент на 39 години, е най-популярен сред пенсионерите и хората на възраст над 65 години. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: