В ООН разкриха как богатите държави експлоатират развиващите се страни

В ООН разкриха как богатите държави експлоатират развиващите се страни Снимка: pxhere.com

ООН: богатите страни експлоатират развиващите се с помощта на "зеления преход"

Богатите страни използват "зеления преход", за да развиват собствените си икономики за сметка на развиващите се страни, възползвайки се от остарелите правила на Световната търговска организация (СТО), заяви в интервю за изданието Financial Times (FT) генералният секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Ребека Грийнспан.

оляма част от търговските правила забраняват политики, които са приложими за развиващите се страни. А развитите страни имат повече финансови възможности за субсидиране в тези области, които са благоприятни за околната среда", каза тя.

Днес развиващите се страни са отрязани от пазарите поради бързото развитие на технологиите и създаването на новите бариери от богатите страни.

Според нея друга пречка за развиващите се страни може да бъде връщането към протекционистка политика (налагане на ембарго, ограничаване на износа и т. н.)

Ръководителят на UNCTAD критикува новите "зелени правила" на ЕС, които забраниха вноса от обезлесени земи, коригирането на въглеродните граници в рамките на Парижкото споразумение също е "несправедливо", тъй като развиващите се страни в този случай са длъжни да плащат за въглеводородите същата цена, като страните от ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: