Банковият скандал на годината: Credit Suisse и новата световна финансова криза

Банковият скандал на годината: Credit Suisse и новата световна финансова криза Снимка: taktika.bg

Credit Suisse става първата глобално значима банка от финансовата криза насам, която трябва да бъде спасявана за сметка на хиляди кредитори. Случаят може да има необратими последици за световната икономика.

Финансовият свят близо година си затваряше очите за „почти“ фалиралата Credit Suisse, но неочаквано темата се върна на дневен ред, благодарение на интересно разкритие от Антигуа и Барбуда. Разкритията за доскоро втората по големина банка в Швейцария, идват от посланика на карибската страна в Испания, Монако и Лихтенщайн – Д-р Дарио Итем (Dario Item). Обзор по темата предоставя Агенция Taktika Bulgaria.

Да преговорим какво се случи с Credit Suisse

Финансовите сътресения на банката започват през март 2021 г. с колапса на хедж фонда Archegos Capital Management. Като заемодател Credit Suisse „гърми“ с 5,5 млрд долара. Но това е „ухапване от муха“ в сравнение с лавинообразното затъване точно две години по-късно, през март 2023 г. 

Старт на кризата дава Саудитската национална банка, най-големият акционер с 9,9% дял във финансовата институция, която отказва да налива повече пари в проблемната Credit Suissе. След публичното изявление с адрес Рияд, акциите на швейцарския банков колос спаднаха с 25%. През трудната 2022 година, арабите губят близо половин млрд шв. франка, а над $135 млрд активи са изтеглени от вложители. 

Следват няколко дни на паника сред инвеститорите, нов заем от 50 млрд шв. франка от Швейцарската централа банка, а допълнителен стрес създава фалитът на две американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank. И всичко това в рамките на една седмица. Логично, светът отново заговори за нова глобална финансова криза, която този път може да има още по-катастрофални последици.

Ситуацията се развива с часове. Изтеглянето на активи продължава със светкавични темпове, говори се за теглене на $10 млрд. дневно. Междувременно акциите на Credit Suisse се сриват с над 62% до 0.7 франка, което буквално заличава капитализацията на банката и тя спада под 3 млрд. франка. Чудесен момент финансовата институция да бъде продадена и да се спаси от фалит. В този момент Саудитската национална банка се опитва да поправи своя гаф. Довел до паника на инвеститорите, предлагайки да спаси банката с $5 млрд. Федералният съвет и финансовия регулатор на Швейцария обаче отказват. 

Така с помощта на швейцарското правителство, Credit Suisse отива в ръцете на най-големия си вековен конкурент UBS Group AG, с което на практика бе оркестрирано създаването на банка гигант с $1,6 трилиона активи. Сумата на сделката е за скромните $3,25 млрд. – смешни пари за покупка на банка, която управлява активи от $530 млрд.

Аргументът на швейцарските власти за странното им действие е спасение на швейцарската банкова система и световната икономика. „Без поглъщането, осъществено с посредничеството на правителството, беше много, много вероятно да се случи финансова криза в Швейцария и в световен мащаб", казва в разгара на скандала вицепрезидентът на Швейцарската централна банка - Мартин Шлегел.

Но нито дума за това, че самата сделка е договорена без одобрението на акционерите на Credit Suisse и UBS. Помислете и за друго: с едно щракване на пръстите правителството и финансовия регулатор сливат два конкурента. Ако новата голяма UBS изпадне в подобно затруднение, такъв резервен спасителен вариант вече не е възможен и апокалипсисът ще бъде неизбежен.

Показателно събитие за тоталната липса на прозрачност в институциите е пресконференцията от 19 март, когато се случва друг интересен момент. На нея присъстват само ключови лица: федералният президент на Швейцария Алан Берсет, и много председатели на бордове на директорите: Марлене Амстад (FINMA), Томас Джордан (Швейцарската национална банка), Колм Келее (UBS) и Аксел Леман (CS).

Нито един от присъстващите не се престрашава да каже истината на журналистите, че федералното правителство и финансовият регулатор решават да отпишат напълно AT1 облигации на стойност $17 млрд. С неприкрита гордост, един по един те заявяват, че са спасили не само CS, но и швейцарския и международните финансови пазари от безпрецедентна катастрофа. Но нито дума за заличаване на облигациите, собственост на хиляди заемодатели. 


Скъп подарък на UBSили, който ще „спаси света“

Така неочаквано и непрозрачно, разменна монета за приземяването на банката се оказва пълното отписване на AT1 облигации от първи ред на стойност $17 млрд. Федералният съвет и FINMA правят огромен подарък на UBS, жертвайки спестяванията на хиляди облигационери на AT1. 

Въпреки че Credit Suisse оповести своите намерения да използва част от заема за изплащане на някои от облигациите си AT1 и публикува списък на облигациите, подлежащи на изплащане, се случи точно обратното. Собствениците на облигации от първи ред AT1 получиха точно нищо, за сметка на акционерите. 

Разликата между облигационера и акционера е, че облигационерът е кредитор на дружеството, не участва в стопанската дейност, не носи последиците от нея и неговите интереси се удовлетворяват преди тези на акционерите. 

В съвременния финансов свят отписването на облигации служи като мярка за поемане на загуби, без да се прибягва до спасяване, финансирано от данъкоплатците – както се случва в класическите ситуации на банкови фалити. Но ако става дума за просто преобразуване, облигационерите на CS щяха да получат акции като компенсация. В случая с Credit Suisse обаче облигациите бяха изцяло отписани без нищо в замяна. Нищо. 


Реакцията от страна на инвеститорите и пазара не закъснява: Ситуацията с Credit Suisse, най-вече в частта отписването на облигации AT1, има значителни последици за инвеститорите и повдига по-широки въпроси относно финансовата стабилност и практиките за управление на големите банки в света.

За по-малко от месец са подадени хиляди жалби срещу решението на FINMA до Федералния административен съд на Швейцария от големи инвеститори и много малки инвеститори в спестявания.

Как един карибски посланик и адвокат се превърна в кошмар на FINMA?

И точно в момент, в който всички си мислят, че темата e изчерпана, на сцената се появява неизвестният за финансовия свят сайт Antigua.News, който публикува серия разкрития, които обръщат хода на събитията. 

Техният автор е д-р Дарио Итем, посланик на Антигуа и Бардбуда в Испания, Монако и Лихтенщайн. Той е швейцарец, собственик на Antigua.news и старши партньор в адвокатската кантора I&P Law Office в Лугано. В качеството си на правен консултант на група инвеститори на Credit Suisse, притежатели на облигации AT1, той получава достъп до ключова информация, която дава мотивация на стотици инвеститори да си потърсят правата. 

Той е първият в света, който публикува указa, с който FINMA нареди обезценяването на облигациите AT1. По необясними причини указът се оказа поверителен по нареждане на швейцарския регулатор, докато Федералният административен съд на Швейцария не се намеси и с временно решение се съгласи с инвеститорите, като нареди на FINMA да разкрие съдържанието на постановлението.

В подробна статия, публикувана в antigua.news на 15 май 2023 г., Дарио Итем разкрива крещящите противоречия, съдържащи се в постановлението на FINMA от 19 март 2023 г., по отношение на истинското финансово състояние на Credit Suisse. Материалът изтъква крещящия контраст между информацията за вътрешна употреба и официалната информация тиражирана от FINMA, швейцарското правителство, Швейцарската национална банка и ръководството на Credit Suisse. 

Според разкритата от Итем информация, към средата на март 2023 г. Credit Suisse едва достигна вътрешния си паричен лимит в Швейцарската национална банка. Благодарение на паническото теглене на депозити,  банката не е могла да извършва плащания правилно, става ясно от швейцарския финансов регулатор FINMA в постановлението на немски език, което не е било оповестено досега. Достоверността на документа е потвърдена както от Financial Times, така и от Reuters.   

По същото време главният изпълнителен директор на банката Улрих Кьорнер обикаля ТВ студиата, за да обяснява, че банката е стабилна. 

Дарио Итем изкарва на светло още един документ от 22 март 2023. От него разбираме, че Credit Suisse дори е предупредила FINMA, че няма договорно основание за извършване на обезценка на облигации AT1 .

Именно липсата на стабилна договорна основа е накарала швейцарското правителство да приеме ново извънредно законодателство със задна дата (чл. 5a PLB-NVO). С други думи, приемането на ново ad hoc правило би било необходимо, за да се защити по-добре желанието на FINMA да отпише AT1 облигациите.

Това, на практика, позволява експроприация без компенсация за притежателите на облигации AT1. Ощетените оспорват конституционната легитимност на закона и сега той се разглежда внимателно от Швейцарския федерален административен съд.

Публикуването на тези документи показва липсата на прозрачност в действията и решенията на банката и финансовия надзор, които доведоха до значителни загуби за инвеститорите и повдигнаха по-широки опасения относно регулаторните практики и корпоративното управление в банковия сектор. Неговите разкрития са ключов фактор в продължаващите дискусии и съдебни процедури по случая.

Повдигнати са и въпроси относно правните и етични задължения на финансовите институции в кризисни ситуации, особено по отношение на прозрачността, защитата на инвеститорите и боравенето със сложни финансови инструменти като задължения AT1.

На 14 март 2023 г. банката публикува „Презентация за инвеститори с фиксиран доход“ и описва „йерархията на bail-in режима в Швейцария“. Вместо да успокои инвеститорите, презентацията създава двусмислени внушения, след което е премахната от сайта на банката.

През май Федералният административен съд на Швейцария нареди на FINMA да връчи всички документи, свързани с процедурата, довела до обезценяването на облигациите AT1 на Credit Suisse.

Искът на инвеститорите за анулиране на решението на FINMA, се обосновава с липсва на правно основание, наличие на дискриминация по отношение на акционерите и другите притежатели на облигации и вредно за гарантирането на правата на собственост, защитени от швейцарската конституция.

Групов иск в САЩ: Твърдения за измама и лошо управление

Core Capital Partners Ltd, представляваща клиенти, за които се твърди, че са загубили над 1,2 милиарда долара, е завела колективен иск в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк. Делото обвинява Credit Suisse, нейните бивши служители и PricewaterhouseCoopers в нарушаване на правило 10b-5 на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. Те твърдят, че ответниците са разпространявали неверни и подвеждащи изявления, които са повлияли на цените на AT1 и са довели до значителни загуби на инвеститорите дори преди решението на FINMA.

Това съдебно дело подчертава по-широкото въздействие на отписването на AT1 извън швейцарските граници, разкривайки липсата на прозрачност и отчетност в операциите на Credit Suisse. Случаят може да създаде прецедент за това как мултинационалните банки се държат отговорни за техните комуникации и действия, засягащи глобалните инвеститори.

По-широките последици за световната икономика

Случаят с Credit Suisse може да има широкообхватни последици за световната икономика, подкопавайки досегашните разбирания за финансова стабилност и регулаторна ефективност. 

Взаимосвързаният характер на днешните финансови системи означава, че значими събития в една област могат да имат вълнообразни ефекти в световен мащаб, което подчертава значението на координираните международни подходи към финансовото регулиране и управлението на кризи. 

По материали на: Financial Times, Reuters, klinklin.bg, Antigua.news.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: