Коледните пазари в Будапеща предлагат лакомства на „смразяващи” цени

Коледните пазари в Будапеща предлагат лакомства на „смразяващи” цени Снимка: infostart.hu

Унгарската столица организира едни най-известните и живописни европейски коледни пазари на открито, но тази година традиционните унгарски деликатеси са на „просто нереални” цени

С коледна атмосфера сияят популярните коледни пазари Advent Bazilika и другият, разположен на близкия площад Vorosmarty. Всичко е празнично и облято в светлина, а фасадата на близката базилика „Св. Стефан” се е превърнала в огромен екран за коледно светлинно шоу. 

В студената зимна нощ в понеделник клиентите отпиват горещо вино, а край благоуханните щандове, отрупани с местни специалитети, повечето (предимно местни) се чудят каква храна могат да си позволят. Порция супа гулаш се предлага за € 12, чиния пълнена зелка – за около € 17, но рекордът „забива” хотдог с наденица, на цена малко повече от € 21.  (За сравнение, на коледния пазар в София можете да си купите килограм месо на скара за около 50 лв.)

„Това не е за унгарските портфейли. Цените са просто нереални, независимо дали за туристи, или за унгарци”. казва пред екипа на Euronews Маргит Варга от Печ, разочарована от първото си посещение на столичния коледен пазар. 

Само на три часа от Будапеща с влак, коледна Виена предлага по-ниски цени на редица храни, посочват унгарски медии. Но при средна месечна заплата под € 830, унгарците виждат, че коледните пазари не са по джоба им - и факторите за това са налице. 

Икономиката се свива за четири поредни тримесечия, а унгарската инфлация, надхвърлила 25%, е най-високата в ЕС. По данни на Евростат, страната е започнала 2023 г. с 50% по-високи цени на храните, отколкото в началото на 2022 г. 

На пазара Advent Bazilika пенсионерът Лайош Хилд казва, че не може да свикне със сметката колко би му струвало да опита някои от любимите си коледни лакомства. .„Когато бях дете можех да купя целия щанд, заедно с продавача, за една четвърт от цената, на която се предлагат сега“, казва той.

В опит да привлекат посетители с по-скромни възможности, продавачите на храна и на двата коледни базара в Будапеща са обявили часове, в които се редуват да предлагат дневно меню за 1 500 форинта (€ 4). 

Ами Синдхар, която е дошла от Лондон, пие греяно вино с приятели (за € 3.50 чашата) и споделя, че на път за Будапеща е минала през коледен пазар в Кьолн, за да открие, че в Унгария храната е много по-скъпа 

„Атмосферата тук е страхотна, но цените... Жалко, когато сте на такъв красив пазар, искате да срещнете местни хора, искате и те да могат да го посетят. Предполагам, че има голямо несъответствие между доходите им и цените на пазара”, казва 29-годишната лондончанка.

Изглежда, че това не тревожи премиера Виктор Орбан, зает с пререкания с Европейския съюз и винаги готов да блокира кое да е решение на Европейския парламент..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: