Урсула фон дер Лайен не се притеснява от атаката на Орбан срещу нея

Урсула фон дер Лайен не се притеснява от атаката на Орбан срещу нея Снимка: euronews.com

Президентът на Европейската комисия се превърна в лична мишена на нова антиевропейска кампания на унгарския премиер, пише Euronews

Билбордове по улиците в Унгария изобразяват фон дер Лайен до Александър Сорос, 38-годишният син на милиардера Джордж Сорос и настоящ председател на фондациите "Отворено общество" (OSF), а текст с едър шрифт гласи: "Да не танцуваме на мелодията, която подсвиркват!"

Орбан, който твърди, че провежда „национална консултация” срещу политиката на ЕС, този път замеси Урсула фон дер Лайен – традиционен негов опонент, със семейство Сорос и OSF, след като редовно злословеше срещу тях в миналото. Известно е, че OSF подкрепят организации на гражданското общество по света чрез предоставяне на безвъзмездни средства.

Необвързващата „национална консултация” на Орбан иска отговори със "за” и "против” по редица манипулирани твърдения за политиката на ЕС - например, че „финансовата подкрепа от Брюксел за палестинската организация е достигнала и до Хамас“, и че „Брюксел иска да създаде мигрантски гета в Унгария“. Други въпроси са насочени срещу военната и финансова подкрепа на ЕС за Украйна, както и срещу кандидатурата на страната за членство в ЕС.. 

Анкетите ще бъдат изпратени по пощата на унгарските домакинства до Коледа и трябва да бъдат върнати не по-късно от 10 януари, с налична онлайн версия.

В отговор на билбордовете, Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, каза, че фон дер Лайен "има пълно доверие в способността на унгарската общественост да вземе решение въз основа на обективна, фактическа информация”

Мамер не засегна темата дали намесването на семейство Сорос по този начин е израз на антисемитизъм и не упрекна съставителите на проучването, а насочи потенциалните респонденти към официалните информационни канали на Европейската комисия.

„Тези твърдения са напълно неверни. Можем да ви дадем нашите позиции по всички споменати политики, но няма да влизаме в дебат, а и честно казано, нямаме интерес да губим време с такъв проблем в настоящия международен контекст“, каза говорителят на ЕК. 

През 2019 г. правителството на Орбан пусна билбордове и срещу тогавашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, отново в съчетание с Джордж Сорос. 

Последната конфронтация между Брюксел и Будапеща последва съобщенията, че Европейската комисия се готви да преразгледа решението за замразяване на € 22 милиарда от фондовете на ЕС, предназначени за Унгария, ако страната не изпълни поредица „основни етапи“, най-вече по отношение върховенството на закона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: