В Африка откриха диамант на стойност 18 млн. долара

В Африка откриха диамант на стойност 18 млн. долара Снимка: https://www.bgdnes.bg/

Находките от скъпоценни камъни не са рядкост, но понякога се намират наистина невероятни екземпляри. Наскоро в Африка бе открит един от най-големите диаманти в света. Камъкът с тегло 442 карата може да струва 18 млн. долара, както твърдят експертите.

 

Британската компания Gem Diamonds Ltd. е открила скъпоценния камък в мината си Letseng в Лесото.

 

„Този прекрасен диамант с тегло 442 карата - един от най-големите в света, е още едно потвърждение за мащабите на мина „Летсенг" и нейната способност да добива големи висококачествени диаманти", се казва в изявление на генералния директор на Gem Diamonds Ltd. - Клифърд Елфик.


 

Според агенция Bloomberg, която първа съобщи новината, скъпоценният камък може да струва 18 млн. долара. Това прогнозира анализаторът на Capital Markets Едуард Стърк.

 

Gem Diamonds Ltd. съобщава, че част от приходите от продажбата на този диамант ще бъдат преведени за финансирането на специален проект в страната, както е договорено с правителството на Лесото.

 

Обикновено диамантите се образуват на дълбочина от 100 до 200 километра в геоложки стабилни региони. Основните залежи на тези скъпоценни камъни са в Африка, Русия, Австралия и Канада, а „рекордьорите" най-често се намират в Африка. Именно през 2018 г. Gem Diamonds Ltd. намери такъв камък в мина Letseng, като диамантът тежеше 910 карата и стана известен под името „Легендата на Лесото".

 

В крайна сметка той е бил продаден за 40 млн. долара. Но най-големият диамант, открит някога, е с тегло от 3106 карата! Диамантът Cullinan е намерен през 1905 г. в Южна Африка и е разделен на 105 части. Камъкът е поднесен като подарък на английския крал Едуард VII, така че по-голямата част от него е използвана за изработване  на украшенията и бижутата на монарха, които сега се съхраняват в Тауър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: