5G идва с фойерверк от нови бизнес идеи

5G идва с фойерверк от нови бизнес идеи Снимка: pixabay.com

Следващото поколение клетъчни мрежи ще направи революция в технологиите и в живота ни
Следващото поколение мобилни телефонни мрежи ще предизвика фойерверк от нови бизнес идеи: независимо дали това ще са автономни автомобили, интелигентно изградена технология за изграждане на сгради, умни градове, машини в Интернет на нещата, виртуална и разширена реалност. Само това, което е скрито под съкращението 5G, ще донесе тези нови технологии от лабораториите в ежедневието на хората. 

На пръв поглед 5G означава по-бързи данни на мобилните телефони. Но тази технология ще проправи пътя и за милиарди устройства, свързани с интернет, от сензори, които могат да измерват нивата на водата до медицински операции, извършвани дистанционно през интернет. Много популяризираният Интернет на нещата наистина става реалност само с 5G. 

Какво всъщност означава 5G ?
Индустрията за мобилни телефони се отнася до нови „поколения“ или Gs всеки път, когато се въвежда нов технически стандарт. Това се случва от около десетилетие, като в броя 3G означава UMTS и 4G за LTE, които се предлагат днес в повечето райони на Германия. Първата версия на 5G се изгражда върху днешните LTE мрежи, но въвежда нов тип радиотехнология, която реагира по-бързо, предава данни по-бързо и използва по-малко енергия. Новите мачти за трансмисия за 5G са по-малки от конвенционалните клетъчни кули, но те трябва да бъдат ситуирани много по-близо еднa до другa. И тогава говорим за понятия като латентност и спектър. (Латентност е забавянето на отговора в мрежа. Тя ще бъде значително по-ниска в бъдеще. Това е едно от основните предимства на 5G, заедно с по-високите скорости. Спектърът са честотите, които се използват за пренасяне на сигнали от мобилен телефон. 5G използва широк спектър радиовълни, включително по-високи честоти, отколкото са били използвани в миналото.) 

Кои са най-големите постижения в 5G? 
Първо: Има само минимално забавяне на предаването на данни за приложения в реално време. Целта е милисекунда, такавa трябва да е реакцията на 5G мрежата в най-добрия случай. За сравнение: дори при бързи стационарни връзки, закъснението в момента е повече от 10 милисекунди. Ето как 5G става интернет в реално време. 
- Второ: Дълъг живот на батерията поради значително по-ниската консумация на енергия за приемане. 
- Трето: Висока скорост на трансфер за гледане на видео с висока разделителна способност и прехвърляне на огромни количества данни

Колко време ще отнеме всичко това?  Техническите иновации често се надценяват в краткосрочен план и се подценяват по отношение на техния ефект за бъдещи периоди от пет до десет години. Случвало се е много пъти в миналото. Кой би предположил преди десет години, че приложенията за стрийминг на видео и музика, или навигация през интернет ще са толкова често срещани днес? Скоростта на преноса на данни и времето за реакция, което 5G прави възможно, няма да бъдат достъпни още от самото начало, но когато дойде времето това да стане, нещата ще бъдат наистина вълнуващи. Изчакването на този момент преди да започнем да градим бизнес модели на тази база се счита от експертите за „голяма грешка". Времето е ключов фактор.  

Какво следва? 4G направи възможни и успешни бизнес моделите на доставчика на услуги за мобилност. Това са например Uber, Spotify и Square. Все още е невъзможно да се предвиди какви нови компании и услуги ще бъдат създадени от 5G, но предишния път, когато такъв технологичен скок се случи, мобилните телефони в много отношения изцяло заместиха настолните компютри, що се отнася до достъпа до интернет. В следващия кръг мрежата ще се промени „от нещо, което носим, ​​към нещо, което ни носи наоколо". Това твърдят изследователи като Юрген Шмидхубер, един от най-влиятелните професори в областта на изкуствения интелект. А това е огромна възможност, особено за германската индустрия, която може да стане лидер на световния пазар в Интернет на нещата, ако условията са подходящи. Ето защо условията за предстоящата кампания са толкова важни. 

А устройствата и тарифите? 
Първите 5G-съвместими смартфони вече съществуват. Но има и проверка на реалността, която наскоро беше налична на американския уебсайт Axios. Компанията за пазарни проучвания Strategy Analytics прогнозира, че до 2023 г. само 6,5 процента от всички договори за мобилни телефони ще бъдат обвързани с 5G. Около 70 процента ще продължат да купуват 4G пакети данни. Много хора са напълно доволни от скоростите на предаване към момента, ако имат покритие с LTE мрежа. Но това далеч не е навсякъде. Така че на първо място всичко е свързано с приложенията на индустрията.

Къде са другите страни и региони? Въвеждането на 5G се превърна в геополитическа борба. Китай харчи значително повече пари за технологии в сравнение с други страни. От друга страна, опасенията за сигурността на американците, по-специално по отношение на китайските мрежови технологии, са големи. Предпочитат се европейски доставчици като Ericsson и Nokia, както и корейският Samsung. Самите американци нямат големи производители на мобилни радиотехнологии и досега са били лидери в цифровите бизнес модели. Производителят на чипове Qualcomm е най-големият американски доставчик на 5G технология. 

Защо сигурността става все по-важна?
Растежът на мрежовите устройства означава, че в бъдеще всеки потребител ще съхранява невъобразимо количество данни. Тази експлозия на данни ще изисква бързо подобряване на сигурността в децентрализирания облак от данни, дори в отрасли, в които преди това това не е било необходимо. 

Направете градовете по-умни - как?
Експертите казват, че 5G мрежите ще са възможни само в интелигентни, свързани градове. Това ще даде възможност на общностите да станат по-устойчиви и ефективни. Как да се направи това? Трафик, енергия, комуникация, изхвърляне на отпадъци и много други общински системи могат да се слеят, да редуцират трафика и емисиите, да защитят кварталите и да спестят пари. Темата е толкова интересна, че преди няколко дни партията на Зелените в Германия („Съюз 90/Зелени") представи подробен дискусионен документ, озаглавен „Дигитализация и екология“. В допълнение към равносметката, основният проблем тук е как стимулите за икономиката могат да бъдат поставени по такъв начин, че да се използват по-интелигентни и ефективни решения, отколкото днес. Екипът от автори, ръководен от Дитер Янечек, председател на Зелените в дигиталния комитет на Бундестага, се фокусира предимно върху интернализирането на външните разходи (например планираното остаряване на електронните продукти). 

А цената? 
Компаниите за мобилни телефони казват, че едно от най-големите препятствия за доставката на супер бързи 5G мрежи са преговорите с градовете и общините за разрешение за инсталиране на антени на сгради, улични осветления и автобусни спирки. Това е важен момент.  Бяха нужни 30 години САЩ да построи 150 000 кули за клетки за 4G. За 5G предавателите са по-малки, но ще се нуждаят от пет пъти повече мрежи през следващите няколко години, за да достигнат скоростите, обещани от доставчиците. Пропастта между града и селото? Въпреки усилията за внедряване на 5G в големите градове, има много малко финансови стимули, дори и в Германия, големите далекосъобщителни компании да изразходват милиарди евро или долари, необходими за снабдяване на селските общности. Въпреки водените многобройни дискусии с отговорните регулатори на държавно ниво, бъдещето е неясно. Първите потребители на 5G ще бъдат индустриалните компании, а не непременно тези, които са насочени към крайни потребители. Например производителите на автомобили, които искат да шофират автономно, и компаниите за медицински технологии. Интерес към технологията вече проявяват редица браншови организации в областта на химическата индустрия, автомобилната индустрия, машиностроенето и електрониката.   

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook