Палестински училища, финансирани от ЕС, са отпразнували атаката на Хамас срещу Израел

Палестински училища, финансирани от ЕС, са отпразнували атаката на Хамас срещу Израел Снимка: i24news.tv

Доклад на Институт за мониторинг на мира и културната толерантност в училищното образование (IMPACT-se) съобщава за подобни „празнични” събития в Палестинската автономия

Атаката, при който на 7 октомври орди на Хамас избиха най-малко 1 200 жители в израелските гранични кибуци (селскостопански общини) край границата в Газа и отвлякоха над 240, включително бебета на месеци, е отбелязана с тържества поне в палестински 11 училища на Западния бряг. Смущаващата реалност е, че тази апология на жестокостта и омразата се осъществява в учебни заведения, финансирани основно от Европейския съюз.

Вноските чрез финансовия механизъм PEGASE на ЕС, които възлизат на около € 220 милиона годишно, са предназначени за заплати на персонала в образователния сектор на Палестинската автономия и за разработването на учебни програми. Очевидно неконтролирана, тази помощ всъщност подкрепя училищно възпитание в духа на насилието и враждебността към всички, различни от палестинци или мюсюлмани. 

„В чест” на клането от 7 октомври, две начални училища в Наблус например, са прекратили учебните занятия, а второкласниците са получили за домашно задачата да нарисуват „бойци на Хамас в действие”. Видеоклипове от друго начално училище в Калкилия показват ученици от четвърти клас да пеят в хор песни, пълни с омраза, докато четвъртокласник от Южен Хеброн е заснет да рецитира пред съучениците си стихове, прославящи насилието. 

Според доклада на IMPACT-se, в подобен дух е цялата учебна програма в училищата на Палестинската автономия – „добри” примери за насилие, възхвала на тероризма, демонизиране на Израел и „Запада”. В учебните пособия Израел е заличен на всички карти и разбира се, възможност за мирно съжителство не се споменава.

Докладът на IMPACT-se изразява сериозна загриженост относно ужасните последици, които произтичат от безконтролното финансиране на тези училища: „Училищата, управлявани от палестинската власт, преподават същата учебна програма като тази, по която са учили хилядите терористи на Хамас и със същия ентусиазъм празнуват неописуемите жестокости от 7 октомври. Изключително важно е международната помощ, включително от фондовете на ЕС да не подхранват с нито един цент този смъртоносен процес”.

Доклад на Европейската комисия от 2021 г. установи, че учебниците за палестинтските училища възхваляват антисемитизма и насърчават а учениците да се посветят на терористични акции като „мъченици”. Позовавайки се на този доклад, британското правителство оттогава спря директното финансиране на образованието в Палестинската автономия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: