Израелски депутат-арабин призова палестинските терористи да сложат оръжие

Израелски депутат-арабин призова палестинските терористи да сложат оръжие Снимка: i24news.tv

Според известна израелска историчка, това се случва за първи път в историята на израелско-палестинския конфликт

Мансур Абас, лидерът на РААМ (Обединен арабски списък) и депутат в израелския кнесет, заяви в интервю за CNN: „За да продължат напред, палестинските въоръжени групировки трябва да свалят оръжие“. Според арабско-израелския политик, тяхната политика на насилие "винаги се е проваляла", докато "палестинският народ плаща цената" за тези действия.

Мансур Абас смята също, че въпросните въоръжени групировки трябва да търсят дипломатически път, за да поставят исканията си. „Те трябва да работят ръка за ръка с властта в Палестинската автономия, за да реализират национално движение, което да се стреми към палестинска държава с мирно решение, заедно с държавата Израел.

В интервюто Мансур Абас осъди категорично клането от 7 октомври, като каза, че „това не може да бъде обсъждано и не може да бъде оправдано, защото противоречи на всички човешки и религиозните ценности“.

През 2021 г. Мансур Абас наруши дългогодишно табу, като въведе своята арабска партия в правителството на Израел. Нестабилната коалиция в крайна сметка се разпадна, правейки път на настоящото правителство на Бенямин Нетаняху, най-дълго управлявалият израелски лидер.

По професия Мансур Абас е стоматолог. За трети пореден мандат е депутат в Кнесета, където председателства Специалната комисия за ограничаване на престъпността в арабския сектор на Израел и е член е на комисията за борба с наркоманиите и алкохолизма, със задачи и във финансовата комисия. Мансур Абас е и една от активните фигури в лобито за преодоляване на социалното неравенство в арабските селища. Партията му РААМ има свои представители в израелския Кнесет от 1996 г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: