Отново расте напрежението в ивицата Газа

Отново расте напрежението в ивицата Газа Снимка: timesofisrael.com

Израел може да затегне блокадата на анклава и да премине към военни действия срещу терористични групи на Ислямски джихад.

Паравоенната организация, която действа от територията на Газа, обяви състояние на „бдителност и повишена готовност“ на своите бойци, като същевременно постави условия на Израел, свързани с ареста на ръководителя на организацията в Самария, Басам ал-Саади – важна движеща фигура във въоръжената политика на групировката.

Сред исканията са израелската армия да прекрати дейсвията си на Западния бряг и по-конкретно арестите в Дженин и да освобди под административен арест задържания палестинец Халил Ауад, който от 144 дни е в гладна стачка, съобщи на ежедневникът на палестинската автономия Al-Quds.

Според изданието Израел възразява поне на част от исканията, но контактите между израелски представители и „Ислямски джихад” продължават със съдействието на Египет.

Израелският новинарски сайт Ynet нарече положението „най-тихата ескалация“ през последните 20 години. Високопоставен източник заяви пред изданието, че ако ситуацията остане толкова напрегната, IDF ще изоставят "пасивното мълчание" и ще преминат „от думи към ракети”. По думите му Израел не желае военна конфронтация, но ще я предприеме, ако няма друг избор. 

Изданието коментира също, че Хамас, които управляват Газа, рано или късно ще трябва да окажат натиск върху „Ислямския джихад”, за да не предизвикат реакцията на стотиците хиляди палестинци, които страдат от ескалацията. 

Както отбелязва Ynet, за Хамас е ясно, че нова конфронтация няма да донесе нищо добро„Газа вече понася огромни икономически щети. Израел също търпи загуби поради временната блокада на юга, но тези загуби не са съизмерими с това, на което са подложени 2,5 милиона палестинци в Газа“, се казва в материала на Ynet.

Междувременно израелски самолети и въоръжени дронове прелитат над границата с Газа, за да осуетят действията на терористичните отряди. Пътищата, които са уязвими от ракети и снайперисти, остават затворени. Две малки населени места в южен Израел са напълно блокирани. Днес сутринта ръководството на IDF в района потвърди, че подразделението е в състояние на висока готовност за потенциална атака.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: