Нова вълна на шпиономания в Русия атакува интелигенцията

Нова вълна на шпиономания в Русия атакува интелигенцията Снимка: freedomhouse.org

Изисквайки тотална лоялност, руските власти възродиха съветската практика на тотален контрол върху научните среди и връзките им с чужденци

Соред Telegram-канала „Можем да обясним”, преди седмица руското министерство на образованието и науката е уведомило университетите с писмо, че академичните ръководства трябва да изготвят и представят списъци на участниците във всички международни научни прояви за 2023 г., включително студенти, щатни преподаватели и лектори. 

Към писъците трябва да се приложат формуляри, по модел на тези за „чуждестранни агенти“, които „бдителни” граждани и институции подават в Министерството на правосъдието. Документите трябва да се попълнят и подадат до 22 декември и да предоставят „подробна информация за контингента на участниците“, трите им имена, статус, както и данни за чуждестранните научни институции, с които лицето контактува.

„Със сигурност, списъците, съобразени с новия подход, ще включат десетки хиляди, ако не и стотици хиляди хора – учители, студенти, експерти и определено всички, които изнасят лекции”, казва пред The Moscow Times източник от руското образователно министерство. Според него, „Впоследствие списъците могат да се използват за проверки за „неподходящи“ контакти, за ограничения за пътувания, както и за набиране на нови агенти от начната общност в разузнавателните служби” - класическа съветска практика. 

През последните пет години в Русия са арестувани и обвинени в държавна измяна най-малко 14 учени от водещи университети и научни институции. Само тази година зад решетките се озоваха трима видни учени от Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на Руската академия на науките. Малко след ареста им, в отворено писмо те попитаха как да продължат да вършат работата сислед като всяка статия и дори репортаж от научно събитие може да доведе до обвинения в държавна измяна.

Друго последствие от разразилата се подозрителност срещу научните среди е фактът, че много от най-добрите млади руски учени се отказват от научна кариера, защото се страхуват да се занимават с международни изследвания. 

Днес „Известия” съобщи също, че генералният директор на Большой театр Владимир Урин до края на годината ще напусне поста си, който заема от 10 години. Известен със своите антивоенните възгледи, Урин казва, че напуска по собствено желание, но в интервю за „Российская газета” признава, че властите свалят от репертоара на „Большой” постановки, в които участват противници на войната в Украйна. Постът на Урин ще заеме „лоялен” колега със сходен ранг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: