Жертвата на пореден фатален инцидент с падане от високо в Русия е антивоенна активистка

Жертвата на пореден фатален инцидент с падане от високо в Русия е антивоенна активистка Снимка: theins.ru

Олга Назаренко от гр. Иваново беше доцент в местната медицинска академия и кандидат на медицинските науки

Според  IvanovoNews, медичката е починала след двуседмично лечение в реанимацията на интензивното отделение в градската болница, след падане от високо, оповести svoboda.org. В резултат на това Олга Назаренко е получила тежки наранявания и лекарите не са успели да я спасят. Инцидентът е обявен за нещастен случай, медицински подробности не се съобщават. 

Олга Назаренко протестираше срещу нахлуването на Русия в Украйна чрез индивидуални улични протести с плакати, разобличаващи  тежките наказания, налагани за изразяване на антивоенни настроения. Съставени са ѝ осем полицейски протокола, по които са ѝ присъдени глоби за общо 265 000 рубли, плюс 200 часа задължителен обществено полезен труд.

На 20 септември 2022 г. срещу Олга Назаренко е образувано наказателно дело за „повторна дискредитация на армията“. Жилището и работното ѝ място в катедрата на медицинската академия в Иваново са претърсени, иззети са лични вещи и спестявания

Месец по-късно е заведено ново наказателно дело, което  обвинява Олга Назаренко в „повторно нарушение на процедурата за провеждане на публични събития“. През октомври 2022 г. медицинската специалистка и учен е уволнена от работа, след писмо от руското вътрешно министерство, изпратено до ръководството на медицинската академия.

На въпрос на Радио Свобода защо не е напуснала Русия, Олга Назаренко отговаря: „Имам право на собствена страна и не искам да ходя никъде, не искам да напускам Русия. Ще остана тук и ще правя това, което смятам за необходимо - да изразявам позицията си”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: