Непал забрани TikTok

Непал забрани TikTok Снимка: dy365.in

Според непалските власти, съдържанието, разпространявано от китайската социална мрежа, е „вредно за социалната хармония"

Решението е в резултат от въвеждането на ново правило, което изисква компаниите, поддържащи социални медии, да открият офиси за връзка в страната, съобщи ВВС.

Пред BBC Nepali министърът на комуникациите и информационните технологии Реха Шарма акцентира върху „злонамереното” съдържание, разпространявано от TikTok и обяви, че "телекомуникационните власти са инструктирани да предприемат незабавни действия", за да осъществят забраната.

Някои представители на коалиционното правителство в Непал приемат мярката като стъпка срещу свободата на изразяване и призовават за прецизиране на ограничението. 

TikTok е обект на наблюдение от властите по целия свят заради опасения, че данните в платформата може да се предават на китайското правителство. Компанията ByteDance, която поддържа TikTok, отхвърли обвинението.

Според непалски медии, през последните четири години в страната са регистрирани над 1 600 киберпрестъпления, свързани с TikTok. Макар че изостава от Facebook, YouTube и Instagram, сред младите хора TikTok изпреварва най-популярните платформи, привличайки над 80% от потребителите на социални медии на възраст между 16 и 24 години. Според доклад на BBC Media Action, TikTok е третата най-използвана платформа в Непал.

TikTok, който има около един милиард потребители месечно, е забранен в Индия. От октомври 2020 г. Пакистан поне четири пъти наложи временна забрана на TikTok, а миналия месец Индонезия закри услугата му за онлайн пазаруване. В САЩ щатът Монтана първи забрани TikTok, докато парламентът на Обединеното кралство забрани използването на платформата в своята мрежа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: