ТАСС и РИА „Новости” съобщиха за отстъпление на руската армия... и си взеха думите назад

ТАСС и РИА „Новости” съобщиха за отстъпление на руската армия... и си взеха думите назад Снимка: The Moscow Times

Двете руски държавни медии обявиха, че информацията се е появила „по грешка”

Съобщенията се позоваваха на изявление на руското министерство на отбраната с типичната формулировка в подобни случаи: „Оценявайки текущата ситуация, командването на групата „Днепър“ реши да прехвърли войските на по-изгодни позиции източно от Днепър. След прегрупирането, група „Днепър“ ще освободи част от силите, които ще бъдат използвани за настъпление”.

Само няколко минути след публикацията, в ТАСС написаха, че въпросната новина се АНУЛИРА като пусната погрешно. Извиняваме се на нашите абонати и читатели". От своя страна отговорни лица в РИА „Новости” обявиха, че агенцията „може да е получила информация за прехвърлянето на войски от фалшив акаунт на Министерството на отбраната, за който се твърди, че се поддържа от територията на Украйна”.

Не закъсня и коментарът на Министерството на отбраната, публикуван в РБК: „Изпращането на фалшиво съобщение за „прегрупирането“ на войските в района на Днепър, уж от името на пресцентъра на руското министерство на отбраната, е провокация".

Армейската група „Днепър” е едно от големите руски войскови формирования на територията на Украйна. Преди година групата беше принудена да се изтегли от Херсон и да се разположи на сегашните си позиции на левия (източен) бряг на Днепър в Херсонска и Запорожка области. 

През последните седмици групата „Днепър” се опитва да ликвидира предмостията, създадени от украинските въоръжени сили на левия бряг, където са прехвърлени няколкостотин украински морски пехотинци и тежка военна техника. Целта на украинската армия е да започне по-голяма офанзива дълбоко в окупираната територия, за да раздели руските войски и да прекъсне снабдяването им, казаха украински военни източници пред BBC News.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: