Руски военни застреляха грузинец на границата с Южна Осетия

Руски военни застреляха грузинец на границата с Южна Осетия Снимка: jam-news.net

Службата за държавна сигурност на Грузия съобщи за стрелбата, в резултат на която е бил убит грузинският гражданин Тамаз Гинтури

Тбилиси нарече инцидента близо до демаркационната линия между Република Грузия и непризнатата Южна Осетия груба атака срещу грузинската държавност. Фактът на стрелбата в района на село Кирбали, община Гори, потвърди и наблюдателската мисия на ЕС. При инцидента е ранен и задържан още един грузински гражданин.

„Брат ми беше на гробището да запали свещ на гроба на родителите ни. После отишъл на църква да се помоли и на връщане бил застрелян”, казва пред местни медии Гиви Гинтури, сестра на убития. 

Комитетът за държавна сигурност на самопровъзгласилата се Република Южна Осетия заяви, че мъжът, застрелян от руски граничари, е нарушил границата и е оказал съпротива при ареста. Москва все още не е коментирала случилото се.

ЕС и САЩ осъдиха убийството. Първият европейски дипломат Жозеп Борел призова задържаният грузински гражданин да бъде освободен незабавно и подчерта, че руското военно присъствие в отцепените грузински региони Абхазия и Южна Осетия е незаконно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: