Земеделие на бъдещето: защо Нидерландия е вторият най-голям износител на храни в света

Земеделие на бъдещето: защо Нидерландия е вторият най-голям износител на храни в света Снимка: Unsplash

След десетилетия на иновации и упорит труд, Нидерландия се превърна във втория най-голям износител на земеделски стоки в световен мащаб след САЩ.

Земеделието в страната е наистина био – без излишни отпадъци, без използване на токсични препарати и със съзнателно и отговорно отношение към случващите се промени на нашата планета.

Как тази малка страна успя да го постигне?

Износът на холандското селско стопанство е нараснал с 8% до еквивалента на 9,9 млрд. евро през 2019 г. Най-големият международен потребител на холандски биопродукти е Германия (23,6 млрд. евро), следвана от Белгия (10,8 млрд. евро), Великобритания (8,7 млрд. евро) и Франция (7,7 млрд. евро). Декоративните растения и цветя са най-търсените експортни артикули на Нидерландия, но млечните продукти, яйцата, месото и зеленчуците също се радват на голям интерес. Като цяло селскостопанският износ е генерирал огромните 94,5 млрд. евро за холандската икономика през миналата година.

Истинско земеделие на бъдещето

Иновациите помогнаха за въвеждане на най-модернизирани методи на земеделие. Разходите за НИРД (изследвания и научни разработки) на холандски компании (с по над 10 служители) са се увеличили с близо 11%.

Холандски оранжерийни банани

Университетът във Вагенинген отгледа първата си реколта от банани, използвайки алтернативен почвен състав, включващ и кокосов торф. Процесът гарантира, че всяка гъбичка, която прониква в продукта през лоша почва, ще бъде изкоренена, а това е действително много напредничаво.

Използване на хранителни отпадъци за хранене на селскостопанските животни

Холандската компания Nijsen/Granico произвежда около 90 000 тона храна за животни годишно изцяло от хранителни отпадъци. Така нищо не се изхвърля и се работи максимално ефективно.

Плаващата ферма в Ротердам

Прекрасен пример за устойчиво биоземеделие, при което кравите се изхранват с остатъци от местни ресторанти, събрани от камиони, захранвани с електрическа енергия. И за да е цикълът пълен, дори кравешката тор се събира и продава.

Още иновации

От началото на XXI век много земеделски производители са намалили зависимостта си от вода за ключовите култури с цели 90%.

Холандските фермери също така почти напълно са елиминирали използването на химически пестициди в оранжериите. От своя страна производителите на птици и животни са намалили употребата на антибиотици с 60% през последното десетилетие, което е впечатляващо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: