Войната на Израел срещу Хамас ще продължи месеци (обзор)

Войната на Израел срещу Хамас ще продължи месеци (обзор)

Целта на Тел Авив е не само да унищожи терористичната групировка, но и да превърне южната част на страната в "100% рай"

Това каза бившият израелски министър на отбраната Бени Ганц и член на сегашното извънредно правителство, цитиран от TheTimesofIsrael: „Войната на юг - и, ако е необходимо, на север или другаде - може да отнеме месеци, а възстановяването - години. Ще спечелим, само когато възстановяването приключи“. „Целта е ясна и остава непроменена: да елиминираме Хамас и ще гo направим“, потвърди помощник-премиерът Офир Фалк пред Bloomberg.

TimesofIsrael съобщава, че американската администрация подкрепя пълното унищожаване на Хамас в Газа, но не и военна операция срещу Хизбула, които атакуват северен Израел от Ливан. Според Белия дом, един непремерен отговор на IDF може да предизвика ескалация.

По този повод Камарата на представителите на САЩ започна подготовката на законопроект, който би позволил на американски войски да подкрепят Израел, ако страната бъде директно атакувана от иранската армия или от „прокситата на Иран“ сред терористичните групи.

На свой ред Иран определи сухопътната операция на Израел в ивицата Газа за „червена линия” и отбеляза, че ако ООН не използва правомощията си за предотвратяване на конфликти, „отварянето на нови фронтове срещу режима в Израел е неизбежно“.

Междувременно, като мярка срещу разширяването на конфликта, САЩ изпратиха в Източното Средиземноморие самолетоносачите „Джералд Форд” и „Дуайт Айзенхауер”, както и 2 000 морски пехотинци. 

Относно удара срещу баптистката болница Ал-Ахли в Газа, Израел е успял „да докаже своята невинност”, смята високопоставен израелски служител. Хамас обвини Израел за атаката и съобщи за стотици убити. Инцидентът предизвика смут в Близкия изток. Няколко арабски лидери осъдиха Израел и отмениха планираната среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън в Йордания. В много държави избухнаха демонстрации около посолствата на Израел.

От своя страна IDF припомни за подобни заблуди при минали въоръжени сблъсъци и публикува видео, доказващо, че болницата е била ударена от ракета, изстреляна от Ислямски джихад, които действат в Газа. Същото потвърдиха и американските власти, след анализ на сателитни изображения и прихванати комуникации. На журналисти беше показан и запис, в който двама бойци на Хамас казват, че болницата е ударена от неизправна ракета на групировката.

Междувременно Bild съобщи, че в Кипър са разположени елитни специални сили на Бундесвера, за да участват в евентуална операция за освобождаването на германци, взети от Хамас за заложници, както и за да помогнат при евакуацията на германски граждани от ивицата Газа или Ливан. 

Хамас съобщи, че ако Израел спре ударите срещу Газа, може да освободи цивилните заложници „в рамките на един час”, докато за освобождаването на пленените израелски военнослужащи, групировката поставя условието Израел да освободи всички палестински затворници, осъдени най-често за тероризъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: