Дания иска да облага с данъци най-богатите и банките, за да финансира ранното пенсиониране

Дания иска да облага с данъци най-богатите и банките, за да финансира ранното пенсиониране Снимка: Pixabay

Премиерът на социалдемократите Мете Фредериксен подготвя значима мярка, с която да финансира пенсионната реформа. Нейното предложение е финансовият сектор и най-богатите да се включат с по-сериозен дял в подготвяния амбициозен проект.

Вероятно предложението ще бъде прието без затруднения от мажоритарния ляв блок в датския парламент.Очакванията са, че 38 000 датчани,  работили при особено тежки условия на труд, могат да поискат предсрочно пенсиониране, считано от 2023 г.

За да финансира тази мярка, датският лидер предлага да се въведат нови данъци в размер на 3 милиарда датски крони (400 милиона евро). Те ще засегнат предимно банките, пенсионните фондове и най-заможните инвеститори в страната.

Финансовият сектор обаче изрази опасения, че този план няма да проработи. „Това ще затрудни банките да подкрепят растежа и запазването на работните места", предупреди Улрик Нодгард, ръководител на асоциацията Finans Danmark, защитаваща интересите на банковия сектор в Дания. „Политиците трябва да очакват, че ако въведат такъв данък върху финансовия сектор, то той ще бъде прехвърлен върху клиентите на банките", заяви и  Биргер Крог Нилсен, финансов директор на Jyske Bank, третата по големина банка в страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: